Önkéntes munkát végeznek Balatonfüred egészségügyében (veol.hu)

A háziorvosok mellett, valamint a szívkórháznál lévő oltóponton végeznek önkéntes munkát a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. (Füredkult) és a Tourinform Iroda munkatársai a városban. 

 

Már tavaly tavasszal, a pandémia első időszakában megkezdtük az önkéntes munkát, amikor először bezártak a kulturális intézmények. Ekkor az idősebb korosztály részére végeztük munkatársainkkal a bevásárlást, ügyintézéseket, így a postán, a gyógyszertárakban

– idézte fel a veol.hu-nak Schmidtné Kositzky Anett ügyvezető igazgató. Mint mondta, kommunikációs és közönségszervező kollégái telefonon rögzítették az igényeket és beszélgettek a szépkorúakkal. Műszaki, közművelődési és rendezvényszervező szakembereik pedig a beszerzéseket és a házhozszállításokat vállalták. Úgy látták, abban az időszakban leginkább ezen a területen volt szükség a segítségünkre.

A mostanáig tartó, novemberi korlátozások miatt a kulturális intézmények ismét bezártak, és jelenleg úgy ítélték meg, a kórházak és a háziorvosok szorulnak segítségre. Az ügyvezető igazgató kiemelte, Balatonfüreden öt háziorvos működik, több munkatársa mellettük az adminisztrációs feladatokban segít, míg mások telefonos szolgálatot végeznek. Összesen tizenhatan vállaltak önkéntes munkát, a többiek azért nem tudnak részt venni ebben, mert például kicsi gyermekkel otthon vannak.

Országosan több kulturális intézmény dolgozói is végeznek önkéntes munkát, elsősorban az egészségügy területén. A kulturális szférában dolgozók küldetéstudatában a lakosság iránti ragaszkodás, értékközvetítés, aktív együttműködés hangsúlyos. A mostani helyzetben így tudunk a legtöbbet segíteni, illetve találkozni a lakossággal

– fogalmazott Schmidtné Kositzky Anett.

Hozzátette, a Vaszary Galéria is új szerepet vállalt: egyik elszeparálható épületrésze a múlt héten vált covid-tesztközponttá. Fél nap alatt a munkatársaival együtt alakították ki a területet, hogy a tesztelésre megfeleljenek a körülmények. Amikor eljön az idő, hogy újra nyithatnak, az biztos jele lesz annak, hogy a vírus miatti helyzet normalizálodott. Addig marad az önkéntesség és az online, a közösségi médiákon keresztül történő találkozás a lakossággal.