Önerős paloznaki művelődési ház felújítás: társadalmi munkában szedték a tetőt (veol.hu)

Önerőből vágott bele Paloznak a művelődési háza felújításába. A képviselő-testület a település idei költségvetésében 25 millió forintot különített el a Szent József háznak is nevezett épület egy részének felújítására. A helyiek maguk is munkába álltak, amivel sokat spórol az önkormányzat. A könyvtárat és a teleházat egyelőre átköltöztették máshova.

 

Szombat délelőtt hangos kopácsolás zaja törte meg a csendet a faluban. Ahogy beköszöntött a jó idő, több paloznaki ember csákányt, kalapácsot, lapátot és talicskát ragadott, társadalmi munkában leszedték a tetőt födémszerkezetig, illetve felszedték a térkövet a Szent József ház előtt, amely útban lenne a munkálatok során. Czeglédy Ákos polgármester megjegyezte, hogy ezzel hozzávetőlegesen két és fél millió forintot spórol meg az önkormányzat.

– Egyenlőre önerőből újítjuk fel az épületet. Megtörténne a bontás, az új falazat, a nyílászárók cseréje és a tetőszerkezet felújítása. Bízunk benne, hogy időközben pályázati támogatáshoz is jutunk – mondta Czeglédy Ákos polgármester, a település idei legjelentősebb fejlesztésének ismertetését.

A nyári hónapokban leállnak az építkezéssel. A tervek szerint május végére födémszerkezet alá hozzák az épületet, ősszel pedig rákerülhet az új tetőszerkezet, amely immár nem pala, hanem cserép lesz.

A könyvtárat nemrég átköltöztették a kiállító terembe, így az továbbra is funkcionál, várja az olvasókat és az internetezőket. A tervek között szerepel egy vendéglátóegység létrehozása is, kiülő kerthelyiséggel, terasszal. Két-három éven belül pedig a kiállító terem tetőszerkezetének a felújítására is sor kerülne, míg a harmadik ütemtervben szerepel a tetőtér beépítése. Itt az egyház részére egy 50 négyzetméteres közösségi helységet és egy garzonlakást alakítanának ki, míg az önkormányzat részére szálláshelyek lennének biztosítva – írja a veol.hu.