Önerőből és pályázati forrásból is fejlesztettek Balatongyörökön (TV Keszthely)

Szoboravatások, útjavítások és a strand fejlesztése is megvalósulhatott 2020-ban Balatongyörökön. A pályázati források mellett önerőből is fejlesztettek a településen. A rendezvényeket a nyári szezonban a járványügyi szabályok betartása mellett meg tudták szervezni, így nagy bevételkieséssel sem kellett számolnia a községnek. A jövőbeli tervek között újabb fejlesztések is szerepelnek.

 

A település egyik legnagyobb projektje tavaly az Eötvös utca Szépkilátó felőli oldalának felújítása volt – tudósít a TV Keszthely.  Mintegy 500 méteren valósulhatott meg a rekonstrukció, melyet pályázati forrásból finanszíroztak. Az út mellett található járdát saját forrásból építették ki. A Vidékfejlesztési Program keretében újulhatott meg a Temető utca külterülete is, mely 460 méteres szakaszon kapott új aszfaltréteget. Két szoboravatót is maga mögött tudhat a település. Július óta a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról, gróf Széchenyi Zsigmondról készült mellszobrot csodálhatja meg a közönség a móló bejárata előtt. Szeptemberben a település egyik régi álma vált valóra azzal, hogy felavathatta Bertha Bulcsu író, szerkesztő mellszobrát is a Polgármesteri Hivatal udvarán. Több fejlesztést is meg szerettek volna valósítani a településen, a járvány kezdetekor azonban itt is át kellett alakítani a költségvetést.

„Nagyon fontos volt számunkra, hogy a munkaerőt szerettük volna megtartani a településen. Tehát a költségvetés újratervezésénél egyáltalán nem gondolkoztunk a létszám csökkentésében vagy a bérek visszavételében, hanem inkább a saját fejlesztéseket próbáltuk elnapolni vagy következő időszakokra átvinni. Úgyhogy ilyen szempontból volt szerencsére elég sok olyan fejlesztési forrásunk, ami pályázati pénzeket jelent, amit a következő évben akár fel is tudtunk használni vagy pedig ugye még az előző évről húzódtak át.”

– ismertette Biró Róbert  polgármester.

Önerőből, mintegy 18 millió forintból valósulhatott meg a strandi sétányon a közvilágítás részleges fejlesztése. 22 új kandelábert helyeztek ki a helyszínre. Ugyancsak saját finanszírozásból a templom és a Kossuth-szobor körüli támfalak is megújulhattak az év során. A településen a járványügyi szabályoknak megfelelően több rendezvényt is meg tudtak tartani. Ilyen volt a borfesztivál és a Jazzfiesta is.

„Hogyha a bevételekről kell beszélnünk, akkor azért el kell mondanunk, hogy a nyár az szerencsés volt, hiszen több Balaton-parti kollégával egyeztettem, nagyjából a 2019 évi bevételeket minden település tudta produkálni a strandbevételén. Úgyhogy a vendégéjszakák azok nyáron biztos, hogy jól alakultak. Ugye azok a települések, mint Balatongyörök is, ahol van egész évben nyitva lévő szállás, szálloda, ott már azért látszanak visszaesések, hiszen tavasszal sem voltak nyitva ezek a szállásegységek és ugye nagyon korán, már novemberben be kellett zárniuk, tehát ezek a bevételek biztos, hogy hiányozni fognak az év végi zárásból.”

A jövőben a Magyar Falu Programnak köszönhetően a Községháza energetikai fejlesztésére is sor kerül, valamint az Eötvös utca hiányzó szakaszának felújítására. A polgármester hozzátette, nem csak saját forrásból és állami támogatások által valósulhatnak meg beruházások a településen. Jelenleg is például a szolgáltató az optikai hálózatot építi ki. Várhatóan a nyáron már gyorsabb internetet tudnak ez által biztosítani a település nagy részén.