Omlásveszélyes magaspartra terveznek Fonyódon kilátót? (atlatszo.hu)

A jelek szerint komolyan gondolta a fonyódi önkormányzat, hogy egy levegőbe kinyúló, üvegaljú kilátót épít az omlásveszélyes magaspartjára. Nemrég kiválasztották ugyanis a tervezőt, egy kaposvári céget, amely bruttó 14 millió forintért készítheti el a kilátó terveit – írja az atlatszo.hu.

(Fonyód újabb kilátójának látványterve)

Az ötletet azonban nem mindenki támogatja – nem véletlenül. A kiszemelt helyszín ugyanis omlásveszélyes, a település hosszú évek óta küzd a problémával.Timár Gábor tanszékvezető, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének docense júniusban az Átlátszó kérdésére elmondta, a problémát az okozza, hogy a Fonyódi-hegy Balaton felőli meredek lejtője egy komolyan erodálódó terep, ami jellemzően földcsuszamlások formájában jelentkezik.

A hegy anyaga felül (a csúcsoknál) bazalttufa, ami ugyan megvédi a hegy tetejét a lepusztulástól, alatta viszont laza üledékek, lösz található, amely állékonysági szempontból nem igazán erős. Pont a leszakadásnak leginkább kitett lejtőperemre tervezni egy vélhetően több száz tonnás építményt nem túl jó ötlet – fogalmazott a geofizikus.

Kaposvári cégé lett a legjobb ajánlat

Fonyód honlapjára augusztus 26-án feltöltötték a július végén megtartott testületi ülés jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy a várostyák megszavazták a Bartók Béla utcában található sétány felújítására, valamint az új kilátó építésére vonatkozó tervek elkészítését.

A dokumentum alapján a beadott pályázatok közül a kaposvári Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. ajánlatát találta a legjobbnak az önkormányzat. (Ez a cég tervezte a kaposvári Csik Ferenc versenyuszodát is, amit májusban adtak át.) Az Arker bruttó 14,6 millió forintért készítheti el a terveket, amit a város pályázati pénzből finanszíroz.

A jelen lévő képviselők közül öten elfogadták az előterjesztést, míg egy képviselő nemmel szavazott, egy pedig tartózkodott. Kiss Zoltán független képviselő azért nem támogatta a javaslatot, mert szerinte a meglévő kilátókat kellene megfelelően karbantartani és a megközelíthetőségükön javítani, nem pedig újat építeni.

A jegyzőkönyv szerint a magaspart állapotával és a lehetséges kockázatokkal kapcsolatban ezúttal senkinek sem volt megjegyzése.

Annak ellenére sem, hogy az utóbbi években már korlátozni kellett a magaspart tetején futó sétány látogathatóságát, sőt, egyes szakaszokat le is zártak az omlásveszély miatt. Korábban Hidvégi azzal érvelt, hogy ugyan a partfal megerősítésére nincs mód, de geológusok és a statikus szerint – megfelelő alapozással – meg lehet építeni a kilátót.

A város több pontját is érintő, száz százalékban támogatott beruházás teljes költsége bruttó 380 millió forint, ebből a kilátó megépítése nagyjából bruttó 146 millió forintot tehet ki. Ez azonban a tervek elkészülését követően változhat.

Fonyódon egyébként már van két kilátó, a Várhegyi és a Sipos-hegyi, amelyek jelentős forgalmat bonyolítanak: a két kilátót 40 ezer ember keresi fel évente, és több milliós bevételt termelnek.