Olimpiai és világbajnokok a Balatonon (balatonfured.hu)

Balatonfüreden rendezik meg az év legrangosabb hazai vitorlás versenyét, a Dragon Európa-bajnokság. Az előzetes nevezések alapján a szervezők 15 országból mintegy hatvan egység indulására számíthatnak a május 26-án kezdődő versenyen.

Itt lesz Jochen Schümann, aki négy olimpiai érmet nyert, emellett tagja volt a svájci Alinghi többszörös America’s Cup-győztes csapatának.

Egy japán hajót kormányoz majd Peter Gilmour. Az ausztrál versenyző háromszor nyerte el a Match Race (párosverseny) világbajnoki címet, összesen öt különböző America’s Cup csapat tagja volt, 2007-ben az Alinghi tagjaként pedig győzött is.

Ugyancsak német színekben versenyez a kétszeres Finn dingi világbajnok Malte Philipp, a dán Jörgen Schönherr, aki a Dragonon kívül korábban két másik hajóosztályban is nyert már világbajnokságot, de itt lesz a nyolcszoros világbajnok Theis Palmmal is.

Itt lesznek a közelmúlt bajnokai is: a német Stephan Link (2017: Gold Cup győztese), az Eb-címvédő portugál Pedro Andrade vagy a Dragon-veterán, többszörös világbajnok német Vinci Hoesch illetve az 1996-os atlantai olimpia bajnoka 470-es hajóosztályban az ukrán Jevgen Braszlavec.

A legerősebb magyar csapat a Kis-Szölgyémi Ferenc irányította trió lehet, amelyik már közel tíz éve versenyez együtt változatlan összeállításban, a repülő hollandi osztályból érkező Kiss Tamással, és a rendkívül rutinos, többszörös Soling-világbajnok Vezér Károllyal – írja a dragonclass.hu-ra hivatkozva a balatonfüred.hu.

Az első futamot a tervek szerint május 28-án rendezik meg.