Olcsóbban adnák a balatoni golfos céget (vg.hu)

Egyelőre nem akadt jelentkező a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. golfcégére, holott az először egymilliárdért, majd 900 millióért kínált ingatlanért már csak 780 millió forintot kérne.

Tovább csökkentette a Royal Balaton Golf & Yacht Ingatlanberuházó és Turisztikai Zrt. felszámolója a társaságért kért árat. Az első alkalommal tavaly májusban meghirdetett cégért még 1,1 milliárdot szeretett volna kapni a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., ám az azóta egymilliárdért, majd 900 millióért is felkínált társaságért nem akadt komoly jelentkező. A mostani irányár már „csak” 780 millió forint.

A Balatonudvari és Örvényes között kiépített 18 lyukas, nemzetközi versenyekre is alkalmas golfpályát és tartozékait birtokló cégre korábban már akadt érdeklődő, így előfordulhat, hogy ezen az áron már lesz vevője is a Balaton első profi golfpályájának. Mint korábban a Világgazdaság megírta, a gazdasági válság közepén megnyitott golfklubnak nem sikerült a tervezett mértékben növelnie a bevételeket, ezért a Vinton biztosított forrást. A Vinton 2013 végéig 327 millió forint kölcsönt nyújtott, majd úgy döntött, hogy nem ad többet. A Royal Balaton végül csődöt jelentett, a golfpálya üzemeltetését pedig átadta a Royal Balaton Golf Club egyesületnek.

A társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánították, tekintettel az állami bank által nyújtott hitelre. A most meghirdetett ingatlanokon másfél milliárd forintnak megfelelő euró erejéig keretbiztosítéki jelzálog van bejegyezve, amelynek jogosultja az MKK Magyar Követeléskezelő.