15 százalékkal olcsóbb lehet a balatoni vonatjegy interneten vásárolva

Aki a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz utazásához interneten keresztül váltja meg a vonatjegyét, augusztus 27-ig 15 százalékkal olcsóbban utazhat – bizonyos járatokon. Az online vásárolt e-vonatjegyek egyre népszerűbbek az utasok körében – áll a MÁV-Start közleményében.

Az e-Balaton, illetve az e-Velence kedvezmény csak a menetrendi keresőben @-cal jelölt vonatok esetében, online váltott jegyekre érvényes. A nyári menetrendváltástól bevezetett kedvezménnyel igénybe vehető vonatok listája itt tekinthető meg.

Az e-Balaton, illetve e-Velence jegyet akár mobiltelefonon vagy laptop képernyőn, de természetesen kinyomtatva is be lehet mutathatni a jegyvizsgálónak. Az e-Balaton és az e-Velence jegyek bevezetése óta eltelt közel másfél hónap leforgása alatt több mint 12 500 fogyott belőlük. Az e-vonatjegyek egyébként is egyre népszerűbbek az utasok körében: tavaly az előző évihez képest 18 százalékkal több, összesen 1,46 millió vásárlás történt a vasúttársaság internetes értékesítési rendszerében (ez a teljes belföldi értékesítés 7 százalékát tette ki). 2017 első félévében pedig már 926 ezernél tart az online jegyvásárlások száma, ami 35 százalékkal több, mint 2016 hasonló időszakában. Az online vásárlások háromnegyedében e-vonatjegyet választják az utasok.

 

Az e-vonatjegy múltja

Az internetes jegyvásárlás lehetőségét a MÁV-START még 2008-ban vezette be. Szabályozási és technikai okokból az online váltott jegyeket eleinte ki kellett nyomtatni a jegykiadó automatából, majd később, 2011 novemberétől már az otthon kinyomtatott jegyekkel is lehetett utazni. 2012 decemberétől előbb csak az IC-ken, majd a gyorsvonatokon is lehetővé vált a nyomtatás nélküli, okoseszközön történő vonatjegy-bemutatás. Az utasok igényeit követve ezt a lehetőséget a vasúttársaság 2016 novemberétől valamennyi belföldi járatára kiterjesztette e-vonatjegy néven.