Olcsóbb a Balaton az Adriánál, Siófok a legnépszerűbb (beol.hu)

Az első negyedévben az utazni vágyó magyarok közül a legtöbben Londonra, Barcelonára és Rómára kerestek rá az interneten, ahol az országok keresési toplistájának élén Olaszország állt, megelőzve Spanyolországot és Ausztriát – ismertette Boncsér Henrietta, a Google üzletfejlesztési vezetője. Belföldön Siófok a legnépszerűbb úti cél.

A görögországi nyaralást tervezők száma megugrott, erre az úti célra 36 százalékkal többen kerestek rá idén január–március közt, mint egy éve. A tipikus utazásszervező magyar egyre inkább a mobilján keresgél utazási információkat, leginkább vasárnap, hétfőn vagy kedden este 6 és 9 között, méghozzá a legtöbben augusztusban, ami azt jelenti, hogy a nyaralását változatlanul az utolsó pillanatban köti le a többség.

A célországok listáján nem volt helycsere: Horvátország, Olaszország, Görögország és Ausztria a favorit. Horvátországban 2017-ben várhatóan 20 milliárd forintért foglalnak szállást a magyarok.

Az egyik turisztikai portál összehasonlította egy balatoni és egy horvátországi 7 éjszakás családi (2 gyerek, 2 felnőtt) nyaralás átlagos szállásdíjának árát: előbbi 143 798 forint, utóbbi 163 392 forintra jött ki. Ennek ellenére a horvátországi előfoglalások további komoly növekedést jeleznek az idei évre.

 

Itthon Siófok a legnépszerűbb

Belföldön a legtöbb magyar apartmanba és vendégházba foglal helyet a Szallas.hu adatai szerint, ezek aránya 60 százalékos az összes foglaláson belül. Idén a legnépszerűbb belföldi úti cél Siófok, Hajdúszoboszló és Budapest volt, a legnagyobb javulást Keszthely érte el, hat helyet ugrott előre a listán. A fizetési módok között 49 százalékkal a készpénz vezet, bankkártyával 13 százalék fizet, míg a SZÉP-kártyás fizetések aránya 23 százalékos.