Okkal halasztották el a Balaton-átúszást

Hibátlan prognózist adtak a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium munkatársai két nappal ezelőtt, amely alapján a szervezők a Balaton-átúszás halasztásáról döntöttek.  A tó mindhárom medencéjében másodfokú viharjelzés érvényes, de amennyiben szélcsendes időre ébredtünk volna ma, a 21 fokos vízhőmérséklet csak keveseket csábítana úszásra.

Az elmúlt két évben 25 fokos vízbe merülhettek az átúszásra jelentkezők, de 2015-ben is egy fokkal melegebb volt a tó vize, mint ma reggel. Mindhárom esztendőben nyolcezernél többen vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak és nem az idei az első eset, hogy az időjárás közbeszól. 2015-ben elsőre meg lehetett tartani az átúszást, de 2014-ben például többszöri halasztás után dördült el a startpisztoly.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzés szerint ma az élénk (20-35 km/h) északi, északnyugati irányú szelet egyre többfelé erős lökések kísérhetik (40-55 km/h). A déli órákra a térségben mindenhol megerősödik a szél, s időnként akár a viharos fokozatot elérő széllökések is kialakulhatnak (60-65 km/h, néhol akár 70 km/h). Nagyobb valószínűséggel a térség keleti felében fokozódhat viharossá a légmozgás. A szél estére csak lassan mérséklődik.

A balaton-átúszás következő időpontja július 7.