Óévbúcsúztató geotúra a Bakonyalján

15 kilométeres óévbúcsúztató túrára invitál a Bakony-Balaton UNESCO Geopark az év utolsó napján. A Bakonyalja téli világába enged bepillantást a vezetett kirándulás, melyre december 29-én még lehet jelentkezni.

Elsőként a Himfyek erősségét, a döbröntei Szarvaskő várat ejtik útba a természetjárók. Elérve az erdőt, az útvonal követi a Köves-patakot, láttatni engedve felszínalakító munkáját, valamint a tektonikus mozgásokat. Ez utóbbira utaló, úgynevezett vetőkarcok is felfedezhetők a patak feletti sziklákon. Közben énekesmadarak csapatai és hollók lesznek az útitársak, a föld pedig a gyerekek örömére csak úgy ontja az Eocén ősmaradványokat (nummuliteszek, azaz Szent László pénzék, kagylók, csigák, magányos korallok formájában).
A Csurgó-kút vízesésénél fagyos időben igazi jégzuhatagot rejthet a Bakony egyik legnagyobb édesvízi mészkő sziklája. Visszafelé az Ödön-forrásnál egy, a kora-középkorban itt állt falut idéz meg a túravezető.

Időpont: 2017. december 31. vasárnap, 10.00 óra
Találkozó: Döbrönte, Szarvasház Turistaház és Oktatóközpont (Fő u. 31.)

Útvonal: Döbrönte – Szarvaskő vára – Názer-malom – Köves-patak – Csurgó-kút – Ödön-forrás – Döbrönte.
Táv: 15 km
Szintemelkedés: 300 m
Időtartam: 5 óra
Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Előjelentkezés: a túrára való jelentkezési szándékot 2017. december 30. péntek 17.00 óráig mindenképp jelezni kell mailben (szarvashaz@szarvashaz.hu), vagy telefonon (30/919-5868), a név, a létszáe-m, a mobil telefon elérhetőség megadásával. A túra minimum 12 fő jelentkezése esetén indul.