Nyomtalanul eltűnt az olajfolt, az algák ártatlanok

Nyoma sincs a vasárnapi, olajnak tűnő foltnak a Balatonban, a tó vize továbbra is kiváló minőségű. Ezt Gyenesdiás polgármestere nyilatkozta a hirbalaton.hu-nak. Gál Lajost azt követően kérdeztük, hogy egy megyei napilap az egyik olvasójára hivatkozva arról írt, olajfoltot látott a gyenesdiási strand területén.

A  helyszínre riasztott katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek már csak nyomokban fedeztek fel szennyeződést, amiből arra következtetnek, hogy egy hajóból szivároghatott ki kevés (1-2 dl) olaj.

Korábban felmerült az is, hogy egy olyan algafaj okozta a riadalmat, amely virágzásakor az olajhoz hasonló állagú és szagú anyagot bocsát ki magából, ez azonban nem környezetszennyező és teljesen természetes a Balatonon. A hirbalaton.hu által megkérdezett szakember ezt a lehetőséget egyértelműen kizárta.

Pálffy Károly, a MTA  Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa azt mondta, hogy a Botryococcus braunii nevű zöldalgafaj – aminek a számlájára írták volna a szennyeződést – bár rendszeresen előfordul a Balatonban a többi algafaj biomasszájához képest alacsony.

Az utóbbi években a vízben lebegő algák mennyisége egyébként is nagymértékben lecsökkent, a tavat érő tápanyagterhelés fokozatos apadásának köszönhetően. A Keszthelyi-medencében az algák mennyiségének becslésére használt klorofill-a koncentrációja jelenleg 10-15 µg/l körüli, ami messze a természetes fürdővizekre előírt határérték alatt van – tette hozzá a szakember.

Az “algavirágzás teória” akkor állná meg a helyét, ha a vízben vagy a vízfelszínen alga tömegprodukcióra utaló, zöldes elszíneződés jelentkezne, mivel azonban erről nincs szó, így ezt az okot kizárhatjuk- tette hozzá Pálffy Károly.

A zaol.hu-nak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense elmondta, vasárnap 14 óra után kaptak bejelentést az esetről. A szakemberek rögtön útnak indultak. Észlelték ők is, hogy vékony, olajos réteg úszik a vízen, de mivel kitört a vihar, nekik is el kellett hagyniuk a területet, csakúgy, mint a fürdőzőknek. A legmagasabb, harmadfokú vízminőségvédelmi készültséget rendelték el, melyet este elsőfokúra csökkentették.A folt vasárnap a Balaton közepe fele mozgott az északnyugati szélben. Hétfőn már semmit nem észleltek a csónakokkal és hajókkal útra kelő partőrök, így az elsőfokú készültséget is megszüntették.