Nyolcvan éve hunyt el a költőzseni József Attila (magyarhirlap.hu)

December 3-án, vasárnap lesz nyolcvan éve, hogy meghalt József Attila, a magyar költészet kimagasló alakja. Az évforduló alkalmából „versvonat” indul aznap Budapestről Balatonszárszóra a 9. kerületi önkormányzat szervezésében, a vonatút alatt neves művészek tisztelegnek a költő munkássága előtt.

 

A szerelvény a Ferencvárosi pályaudvarról indul, a vonaton fellépők között lesz Jordán Tamás, Földes László Hobo, a Sebő együttes, Posta Victor és Farkas Ádám színművész, az Ostinato együttes és a Kávészünet zenekar.

A programok Balatonszárszón is folytatódnak, ahol a vonattal érkező művészek közös műsora mellett a József Attila Emlékházban tárlatvezetéssel, valamint Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek előadásával tisztelegnek a költő munkássága előtt.

Az 1905-ben, szegény családba született József Attila a magyar költészet kimagasló alakja, úgynevezett közösségi verseiben a parasztság és a munkásság sorsát elemzi, de jelentős a filozófiai jellegű és a szerelmi költészete is, emellett kivételesen változatos a formakincse. Kevés költőnk van, akinek sorsa és művészi teljesítménye ilyen mértékben föltételezi és magyarázza egymást, a személyisége kiszolgáltatása az, amely annyira csábítóvá tette különböző mozgalmak számára a kisajátítását – olvasható az ELTE tanulmányában.

A szárszói vasútállomáson 1937-ben máig tisztázatlan körülmények között egy tehervonat alá került, azóta tart a vita, hogy öngyilkos lett-e vagy véletlen baleset áldozata.