Megnyitották a Sió-zsilipet – egyelőre nem tudni miért

Október 16-án elkezdték nyitni a Sió-zsilipet, és ereszteni a Balaton vizét – a hirbalaton.hu értesülései szerint -, holott a tó jelenlegi átlagos vízállása csak 100 centiméter, miközben a Balaton felső szabályozási vízszintje ebben az időszakban 115 centiméter – a siófoki vízmércéhez viszonyítva. Az időjárás előrejelzések sem indokolják az eresztést.

A siófoki önkormányzat tájékoztatása szerint a mai napon értesítette őket a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, hogy a balatoni vízeresztés megkezdésére tekintettel ma reggel 8 órától I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Sió egyik szakaszára.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság válasza még nem érkezett meg arról, mi indokolja a váratlan vízeresztést az aktuális  vízszint-szabályozási határérték alatti balatoni vízállásnál.

A Sió-zsilip most kezdődő átépítése – az eddigi nyilatkozatok szerint – nem akadályozza, illetve befolyásolja majd a szükséges vízeresztéseket, így ez nem teszi szükségessé a Balaton vízszintjének biztonsági apasztását.

Forrás: OVF