Nyílt vízi úszóversenyt rendeznek Balatonfűzfőn (WeloveBalaton)

Open Water Tournament (OWT) címmel indul nyíltvízi úszóverseny-sorozat júniusban: a versenyzők nyáron a Balatonban, a Dunán és a gyékényesi búvártóban tehetik próbára a tudásukat. A sorozat első megállója június 26-án lesz Balatonfűzfőn: az amatőrök 3, a profik 9 km-en próbálhatják ki magukat, nyár végére pedig kiderül, kik Magyarország legjobb nyíltvízi úszói.

Az Open Water Tournament célja, hogy profi versenykörülményeket biztosítson Magyarország vizeiben – nemcsak a profik számára. A starthoz buszokkal érkeznek az úszók. Egy helyszínen maximum 1000 fő versenyezhet, az indulók egyéni időpontokra regisztrálhatnak és egyesével, 15 másodpercenként rajtolnak, ezáltal elkerülhető lesz a tömeg szárazföldön és vízen egyaránt. A szervezők úszófolyosókat alakítanak ki, hogy minimalizálják a bójakerülgetést és a vízben sétálást, hiszen a lényeg az úszás. Az OWT versenyzőinek nem lesz más dolga, mint a saját teljesítményükre figyelni.

„Futók és kerékpározók már eddig is szívesen utaztak kül- és belföldön egyaránt, hogy újabb és újabb helyszíneken versenyezzenek. Magyarország a vizek országa, a magyarok pedig a legjobb úszókat adják a világnak, itt az ideje, hogy a nyíltvízi úszók és családjaik, barátaik is kapjanak hasonló lehetőséget”

– mondta el Mezős Balázs, az OWT alapítója.

„Bár medencés úszó voltam, a nyílt víz mindig vonzott. Itthon is sokat járok a tavakhoz, a Balaton nagy kedvencem, külön öröm, hogy az egyik helyszín a Fűzfői-öböl. Ráadásul öcsém, Gyurta Gergely által a nyíltvízi versenyeket is rendszeresen követem. Az Open Water Tournament hazánk csodálatos élővizein zajlik. A többféle távnak köszönhetően páratlan lehetőség ez a verseny a hobbi úszóknak és gyakorlottabb úszóknak is, hogy kipróbálhassák magukat. Örülök, hogy újraindul a hazai sportélet a vizeken is”

– fogalmazott Gyurta Dániel, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, az OWT szakmai támogatója.

Az első versenyig már nem is kell sokat várni: június 26-án a Fűzfői-öböl várja az úszókat, Balatonfűzfő és Balatonalmádi között 3 kilométeren próbálhatják mi magukat az amatőrök, és 9 kilométeren a profik.

A következő megmérettetésnek Paks ad otthont július 17-én, ahol 7 és 15 kilométeres nyílegyenes pályán versenyezhetnek az indulók, kiváló vízi biztosítás mellett. Az utolsó felvonásra pedig augusztus 21-én kerül sor Gyékényesen, a Kotró bányatóban, amely 15 méteres mélységével a búvárok kedvelt úti célja.