Nyílt napot tartottak a balatonfüredi légimentőknél (veol.hu)

Oszlopnak ütközött egy gyorshajtó a Balatonnál, a súlyos sérültet légi mentők szállították kórházba – ez történt egy szimulációs gyakorlaton a balatonfüredi légimentők nyílt napján, amikor a munkájukat bemutató vándorkiállítást is megnyitottak pénteken, a Tesco Áruházban. Mindkét program iránt nagyon sokat érdeklődtek.

Rendkívül összehangoltan dolgozott a mentőszolgálat, a légimentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem a balesetnél, amely a szimuláció szerint Balatonfüred és Csopak között, a 71-es számú úton történt.

Gyorsan ment egy autós, emiatt kisodródott az útról, és oszlopnak ütközött. A balesetben a sofőr súlyosan megsérült, mentőhelikoptert hívtak hozzá. A sérültet játszó Csuja Imre színművésznek nem volt könnyű dolga a hőségben: várakoznia kellett a roncsban egy pléd alatt, nehogy a szilánkok újabb sérülést okozzanak neki, miközben a jármű tetejét levágták a tűzoltók, hogy a sérültet kiszabadítsák onnan.

(Fotó: Balogh Ákos/veol.hu)

A mentéskor, ellátásánál Jászkuti Ákos orvos és Törőcsik Jenő mentőtiszt alaposan megvizsgálták, rögzítették minden porcikáját, oxigénmaszkot kapott, szakszerűen becsomagolták, speciális hordágyra helyezték, és úgy vitték a mentőhelikopterhez, amit Ács János helikoptervezető vezetett, aki közel ötven éve repül.

(Fotó: Balogh Ákos/veol.hu)

A sérült ellátásának, illetve a mentésnek minden egyes lépését Nyulasi László, a balatonfüredi lépmentők vezetője kommentálta a szép számú közönségnek. Beszélt arról is, hogy adott esetben a baleset bejelentőjének érdemes minél pontosabban beszélni a helyszínről, a körülményekről, a látottakról, hogy a 112-es segélyhívónál a mentésirányító minél pontosabban tudja megszervezni a mentést. Közölte, idén 340 feladat körül járnak. Elmondta, egy helikopter értéke 1,5 milliárd forintra tehető, 240 kilométerrel megy óránként, egy repülési perc húsz ezer forintba kerül. A bemutató után a közönség megtekinthette a balatonfüredi légimentők állomáshelyét, illetve a mentőhelikoptert is.

A nyílt napon már több megyében bemutatott vándorkiállítást is megnyitottak a miskolci, debreceni, veszprémi légimentő bázisok életéről, amelyeket a dolgozók készítettek munkájuk közben. Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke megnyitójában felidézte a vörösiszap katasztrófát, valamint a tüzeteseket, amikor sorra mentették az embereket a légimentők, akiknek munkáját emberfelettinek nevezte. Üdvözölte, hogy a veszprémi kórháznál is van leszállóhelyük.

– A fotók azt jelzik, hogy az élet mennyire törékeny, mondta.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere felidézte, itthon először Balatonfüreden kezdődött meg a légimentés, a korszerű bázis mostani helyén pedig 2007 óta működik, amit nagy lobbival, helyi, regionális, országos együttműködéssel, állami segítséggel hoztak létre. Kiemelte a légimentés biztonságban betöltött szerepét, amely az idegenforgalomban alapvető jelentőségű.

Leskó István, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, munkájuk nem könnyű, de felemelő, 130 ember végzi naponta.

Nagy Boglárka, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány alapítója a nyílt napról kiemelte, az a céljuk, hogy minél többen lássák munkájukat.

Magyarországon hét légimentő bázis működik: Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken, Pécs-Pogányban, Szentesen, Debrecenben és Miskolcon – írja a veol.hu.