Ma nyílt nap a tihanyi kutatóintézetben

Ingyenes nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete. Az édesvizek környezettani kutatásába július 16-án, pénteken, 9 és 16 óra között tekinthetnek be az érdeklődők – az intézet közleménye szerint.

 

Az intézet parkjában árnyas fák alatti akváriumokban a Balaton parti övében élő halakat lehet megnézni, de lesznek itt makrogerinctelenek is, például az invazív cifrarák. Kiderül, hogy mire lehet jó a vándorkagyló, és az is, hogyan segítenek az édesvízi kisrákok a vízminőség védelmében.

A nap folyamán többször is bemutatják, hogy milyen a mintavétel a gyakorlatban, és a vett mintában vízi gerincteleneket keresnek. Meg lehet nézni a Közép- Európában egyedülálló mezokozmosz rendszert, ahol a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális folyamatokra is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás.

Aki kedvet érez, tesztelheti tudását kvízjátékban, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb gyerekrajzokat is. Ezen a napon az érdeklődők a műemlék épületegyüttesbe is beléphetnek, megnézhetik, hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt.

A nap folyamán több alkalommal is vezetett tudományos túrát lehet tenni az épületben, mely során kiderül, hogy mik azok a mikroszennyezők és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre. Lehet majd látni műholdképeket a Balatonról és látványos fizikai kísérletekben a vízáramlást modellezik.

Lesz előadás a Balaton madarairól, ahol szó lesz arról is, hogy okoz-e gondot a kormorán a Balatonon, vagy, hogy növekszik vagy csökken a hattyúlétszám a tavon. Egy másik előadás a Balaton kutatás horgászati vonatkozású eredményeire koncentrál, melyen többek között az is kiderül, hogy mennyire terheli a Balatont a bejuttatott etetőanyag. A program ingyenes.

 

 

2021. július 16. 9.00-16.00  Ilyen a Balaton élővilága-Nyílt nap a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben

 

  • Bemutatók 9 órától folyamatosan az intézet parkjában árnyas fák alatt:

-Ezek a Balaton parti övében előforduló halak- akváriumokban őshonos és invazív fajok

-Makrogerinctelenek és makrofitonok- egy invazív faj: a cifrarák. Betekintés a balatoni éléskamrába- avagy mire jó a vándorkagyló?

  • Programok

-laboratóriumi munka az „A” épületben: fitoplankton és algatenyészetek a mikroszkóp alatt

  • 10.30 és 13.30: műszerbemutató- mintavétel a gyakorlatban, a minta helyszíni átvizsgálása

-kvíz felnőtteknek- rajzverseny gyereknek

-mezokozmosz kísérletek: éghajlatváltozási forgatókönyvek

-fizikai limnológia műholdképeken és kísérleteken

-édesvízi kisrákok a vízminőség védelmének szolgálatában.

  • 11.00, 13.00 és 15.00: tudományos túra a „C” épületben: Mikroszennyezők és azok hatásai vízi élőlényekre – mi zajlik a környezetben?

Előadások:

  • 10.00: A Balaton madarai- okoz-e gondot a kormorán a Balatonon? Hattyúk, sirályok, csérek-növekvő és csökkenő állományok.
  • 14.00: A Balaton kutatás horgászati vonatkozású eredményei