Nyári diákfoglalkoztatás – A kereslet és a kínálat közeledett egymáshoz a Balatonnál is (veol.hu)

Jelentősen növelte a diákok nyári munkakedvét, hogy a munkaerőpiaci kereslet béremelő hatása miatt és azért is nagyobb a kézhez kapott fizetésük összege idén, mert már személyi jövedelemadó-mentességet élveznek. Veszprém megyében főleg városi termelőüzemekben, kisebb és nagyobb boltokban, s a Balaton partján a vendéglátásban, a szálláshelyeken foglalkoztatták őket. Czuppon Gergő, a Meló-Diák veszprémi irodájának vezetője tájékoztatta a veol.hu-t arról, hogy tapasztalatai alapján a diákmunkásokat jellemzően részfeladatok ellátására alkalmazzák.

A koronavírus-járvány miatt a korábbi évekéhez nem érdemes hasonlítani a diákmunka arányát, de a tavalyihoz már igen, s a múlt év júliusához képest idén a hetedik hónapban csak a Meló-Diák közvetítésével hatszázzal többen dolgoztak Veszprém megyében. Többségük a megyeszékhelyen és más városokban, például Zircen vagy Tapolcán, sokan a Balaton partján. A munkaadók örültek, hogy találtak ilyen formában munkaerőt, a fiatalok annak, hogy nyáron bevételhez jutottak. A kereslet és a kínálat valamelyest közeledett e téren egymáshoz – szögezte le Czuppon Gergő irodavezető.

Tájékoztatása alapján a vendéglátásban mutatkozott nagy igény a diákok foglalkoztatására, ugyanis ezt az ágazatot amúgyis letérdeltette a Covid, a bezárások idején szakembereik máshol helyezkedtek el. A nagy gyártócégek azért fogadták szívesen a szünidejüket töltőket, mert megrendeléseik a járványhelyzet enyhülésével jellemzően növekedtek, s szükségük van a plusz emberekre azért is, mert dolgozóiknak ki kell adniuk a szabadságot, ilyenkor őket helyettesítik a tanulók, a hallgatók. A kereskedelemben pedig tartós a munkaerőhiány, sok iskolást, felsőoktatásba járót szívesen felvettek különböző üzletekbe nyárra pénztárosnak, árufeltöltőnek, nagy áruházláncokhoz, azok egységeibe és kisebb boltokba is.

A teljes cikk itt elolvasható.