Nyár végén is (fenn)akadtak szabálytalankodó horgászok

A kánikulai hetekben előfordul, hogy csökken a halak étvágya, nem lett kevesebb ugyanakkor a szabálytalankodó horgász a nyár utolsó hónapjában a Balatonnál. Bár a nagy többség betartja a szabályokat, ezúttal is akadtak olyanok, akik sajátosan értelmezték a balatoni horgászrendet és a törvényi szabályozást – tudta meg a hirbalaton.hu a Balatoni Halgazdálkodási Zrt horgászati igazgatójától, Havranek Mihálytól.

Augusztusban tíz olyan horgász ellen tett feljelentést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, akik állami jegy, azaz engedély nélkül ültek le a vízpartra hódolni szenvedélyüknek. Mindig akadnak olyanok, akik bár állami jeggyel rendelkeznek, ám nem váltanak területi jegyet- mondta Havranek Mihály. Augusztusban ketten buktak le így, négyen próbálták meg három bottal optimalizálni fogási esélyeiket, sőt olyan is akadt aki négy botot lógatott be egyidőben felcsalizva, fogásra kész állapotban. A fogási napló vezetése, illetve annak mellőzése három horgászra hozott bajt. Egy kétfős társaság azzal halmozta a szabálytalanságokat, a hogy élve szállították nagyméretű zsákmányaikat,  köztük egy, a balatoni horgászrendben felső méretkorláttal védett (70 cm), 74 centis pontyot. Nem nehéz kitalálni, hogy milyen sors várt volna az elejtett túlméretes halra.A halőrök szemfülességének köszönhetően a hat pontyból ötöt sikerült élve visszahelyezni a Balatonba.

Ebben a hónap is előkerült egy 80 méter hosszúságú eresztőháló, amelyet a halőrök járőrözés közben találtak meg, iszapba süllyedve- mondta el az igazgató.