Nutella lesz a balatoni mogyoróból (sonline.hu)

Végéhez közeledik a mogyorószüret Balatonboglár és környékén. Az aszályos időjárás miatt közepes termést tudtak csak betakarítani, viszont a minőség kiváló. A balatoni mogyorót édesipari vállalatok vásárolják, csokoládék és krémek alapanyaga.

Kézi fújógéppel sorokba rendezik a mogyorót Balatonboglár határában, majd összegereblyézik a termést és géppel felszippantják, amely különválogatja a leveleket és a port a mogyorótól.

Október elején kezdtük és a napokban végzünk a szürettel – mondta a sonline.hu-nak Gyenes Szilárd, aki 2,5 hektáron termeszt mogyorót, s családja már harminc éve foglalkozik ezzel. Kifejtette: az aszály miatt közepes a termés, viszont a laboreredmények alapján kiváló a minőség, mind az olaj, mind a vitamintartalmat tekintve. Szerencsére a tavaszi fagyok és a nyári jégesők elkerülték az ültetvényt – tette hozzá.

Maga készítette válogatógépébe kerül a mogyoró, majd többségében külföldi piacokra, a Benelux államokba indul útnak. Nutella, mogyorós csoki lesz belőle, az apróbb szemeket pedig vetésre viszik, például az autópályák mentén ültetik el.

Enyhén emelkedett a felvásárlási ár, kilóját 1200 forintért tudják most eladni a bogláriak. A mogyorót kézzel is átválogatják, hogy biztosan ne legyen benne egy rossz szem se. A törőgép mellett van pörkölőgépük is, pörkölt mogyorót is készítenek. Gyenes Szilárd elmondta: a kedvelt fajták továbbra is a római és a barcelona, amelyek már ötödik éve fordulnak termőre. Somogyban kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval.