Megdőlt a tavalyi egész éves utasrekord a balatoni kompon

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) kompjain az utasszám november végére meghaladta a 2016-os rekordév összes utasának számát. Mikulás napjára már 1.140.000 fölé emelkedhet a kompot igénybe vevők száma, ami 2 százalékos emelkedést jelent, a szállított gépjárművek és kerékpárok száma eddig 7 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest – derült ki a társaság hirbalaton.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

 

A Szántódrév és Tihanyrév közötti kompjáratot már tavaly is több, mint 1 millió utas vette igénybe, amivel 14 éves rekord dőlt meg a kompon utazó személyek számát tekintve.

A BAHART a helyi lakossági igényekhez még inkább illeszkedő téli menetrend bevezetésének lehetőségét vizsgálja 2018-ra. Az utazóközönség véleményét is megkérdezve, a napokban vizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen finomításokat tud még a menetrenden végezni. Cél, hogy a kompindulásokat még inkább úgy alakítsa, hogy a régióban élők, a szolgáltatást a téli időszakban is napi szinten használók igényeinek jobban megfeleljen.

A vizsgált optimalizálás egyik eleme, hogy a téli időszakra meghirdetett menetrend idején a reggeli északi parti első kompindulást negyedórával előrébb hozza-e a társaság. Ezzel elősegítheti a Tihanyból déli partra munkába igyekvő autósok közlekedését, ami akár a szolgáltatást igénybe vevők számának növekedését is eredményezheti (többen érnének be időre a munkába). Esetleges nagyobb számú reggeli forgalom esetén pedig lehetővé válna még egy forduló beiktatása a két part között, a meghirdetett fix indulási időpontok pontos tartása mellett is. A vázolt menetrend-optimalizálás emellett kedvezően hatna a társaság munkaerő- és munkaidő-gazdálkodására is, elsősorban a szigorúan szabályozott hajós munkaidőrendszer által érintett munkavállalók esetében.

Jelenleg a kompok november 13. és december 31. között óránként közlekednek, az első komp Szántódrévből 7.00 órakor az utolsó 17.00 órakor indul, míg Tihanyrévből reggel 7.30 órakor indul az első és 17.30-kor az utolsó járat.

December 6-án a BAHART a komputasokat mikulásajándékkal üdvözli a fedélzeten Szántódrév és Tihanyrév között.