November 1-től viharjelzés nélkül a Balatonon (Vitorlázz Itthon)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosítja. November 1-től ugyanakkor kialszanak a fények, így sokkal körültekintőbbnek kell lenniük a vízen a hajósoknak, horgászoknak – hívja fel a figyelmet a vitorlazzitthon.hu

A vízenjáróknak összességében nagyon kedvező volt az idei őszi időjárás, éppen ezért az eddiginél jóval hosszabb a vízi szezon is a Balatonon. Novembertől ugyanakkor még körültekintőbbnek kell lenniük azoknak, akik ilyenkor bontanak vitorlát, vagy szállnak csónakba, fognak kézbe kajaklapátot – írja a vitorlazzitthon.hu.

A balatoni viharjelzésről

Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.  A Balatont a viharjelzések kiadásának szempontjából három medencére bontjuk fel, a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati medencére, a Fonyód és Tihany közötti középső medencére és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére.  A Balaton körül tizenegy, a Velencei-tavon egy, a Tisza-tónál pedig három meteorológiai mérőállomás rögzíti az időjárási elemek állapotát.

November 1. után kialszanak a fények

Miután a viharjelzési szolgáltatás november 1-től szünetel, így még inkább fontos az elővigyázatosság és a vízbiztonság.  A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata bár őszi időszakra váltott, ugyanakkor egész évben számíthatnak segítségükre a bajba kerültek. Az ő munkájukat a vízre szállók is nagyban segíthetik több fontos szabály betartásával. Elsősorban – a viharjelzés már említett leállása miatt – elengedhetetlen tájékozódni a várható meteorológiai eseményekről. Emellett sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hajó, vagy csónak állapotának ellenőrzésére.

A szakemberek mindemellett hangsúlyozzák, amennyiben tehetjük, egyedül semmiféleképpen se rúgjuk el a partot. Ugyanakkor léteznek olyan eszközök, vagy sokkal inkább praktikák, amelyeket érdemes nem elfelejteni. Sokan nem gondolnak bele, hogy jönnek a hajnali fagyok, a fedélzetet pedig csúszás-mentesíteni kell, ehhez a legpraktikusabb, ha van nálunk néhány kiló só a vitorláshajón.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata többször hangsúlyozta, vízre kizárólag feltöltött mobiltelefonnal induljunk, az okostelefonra pedig ne felejtsük letölteni – ha eddig még nem tettük meg – az ingyenes  Balaton HELP alkalmazást. Amennyiben a BalatonHelppel riasztanak, a szolgálatvezető látja a segítséget kérő GPS koordinátáit a monitoron és a telefonszámot is, amiről érkezett a segélykérés, így azonnal hívja is a bajbajutottat. Műszaki mentést is a leghasznosabb BalatonHelpen keresztül kérni.

Mindezeken felül nem lehet elégszer hangsúlyozni a legfontosabbat, a mentőmellény kötelező használatát, amely minden évszakban érvényes a hajón lévőkre, vízi sporteszközt használókra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat értékelése

Az idei viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosan szeles, míg nyugaton gyengébben szeles volt. A Balatont és térségét öt erős (legalább 90 kilométer/órás szélsebességű) vihar érte el, júniusban kettő, júliusban három alkalommal. Az erős viharok a parti állomásokat négy alkalommal érintették, míg egy alkalommal csak a tóban elhelyezett platformon mértek 90 kilométer/óra fölötti szélsebességet. Ekkor a Keszthelyi medencében elhelyezett műszer a szezon legerősebb viharát regisztrálta 107 kilométer/órával, ami június 8-án vonult át egy szupercellás zivatar kíséretében. A parti állomások közül a balatonőszödi mérte a legerősebb szelet (104 kilométer/órát), amely július 1-jén egy hidegfront átvonulása nyomán jött létre. Az átlagos szélsebességeket tekintve tavainknál a július volt a legszelesebb hónap, míg a május a sokéves átlagnál jóval kevésbé volt szeles.

A hőmérsékleti viszonyokról azt írták, április a szokásosnál mintegy 1,5 fokkal hűvösebben alakult, majd májustól augusztusig az átlagosnál melegebb időszak következett. A szeptemberi átlaghőmérséklet a Balatonnál megfelelt az 1991-2020-as évek átlagának.

A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,9, Keszthelyen 22,1 Celsius fok lett, amely legalább 1,5 fokkal meghaladta a sokéves átlagot. A hőségnapok (amikor a hőmérséklet maximuma meghaladja a 30 fokot) száma a Balaton nagyobb részén 36 nap, míg a kisebb vízfelületű Velencei-tónál 41 nap volt.

A csapadék a szezon folyamán egyenetlen elosztásban hullott: a legszárazabb hónap az október, a július, a május és az augusztus volt. A nyári hónapok közül egyedül júniusban mértek az átlagot elérő, vagy azt meghaladó mennyiségű csapadékot, de júliusban az elvárt havi csapadékösszeg fele, keleten csak egyharmada hullott.