Nőtt a Lyme-kórt terjesztő kullancsok száma a Balatonnál is (blikk.hu)

Nőtt a Lyme-kórt terjesztő kullancsok száma az országban, azon belül is leginkább Veszprém megyében. Az ÁNTSZ friss jelentése szerint az országban egyetlen hét alatt 89 beteget találtak, a Balaton környékén a legtöbbet. Hét nap alatt 17 ember fertőződött meg Lyme-kórral – írja a blikk.hu.

Dr. Kapiller Zoltán állatorvos-zoológus szerint nagyon sok Lyme-kóros van az országban.

„A háziorvosok sokszor az adminisztrációs nehézségek miatt nem jelentik a Lyme-kórral fertőződött betegeket, ráadásul rengeteg embert félrediagnosztizálnak” – kezdte a szakember, aki szerint az éves betegszám megközelíti a 100 ezret! – „Tavasztól egészen őszig növekszik a betegek száma. A kullancs nem csupán az erdőben, hanem akár kertben, strandon is megcsípheti az embert!”

Dr. Bense Tamás orvos szerint a betegség több évig is lappanghat.

„Jellegzetes tünete a bőrpír, egy növekedő, kokárdaszerű folt. Kísérheti fejfájás és hányinger, ízületi gyulladásra utaló tünetek, vándorló fájdalom is jelentkezhet. Bár antibiotikummal lehet kezelni a Lyme-kórt, a legfontosabb ‘gyógyszer’ a megelőzés: legyen nálunk kullancskiszedő kanál és csipesz. A Lyme-kórnak olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a bénulás, a szívizomgyulladás, a látászavar és az idegrendszeri problémák” – mondta Bense doktor.

Az