Nőtt a hazai szállodák forgalma (turizmus.com)

Az idei év első öt hónapjában 7,7%-kal volt nagyobb a hazai szállodák összes bruttó forgalma, mint a tavalyi hasonló időszakban – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Trendriportjából. A balatoni régióban a vendégéjszakák száma 3,5%-kal múlta felül a tavalyit.

2018-tól eltérően, idén a pünkösdi ünnepek júniusban voltak, és május elseje sem hétvégére esett, ezzel magyarázható, hogy májusban a belföldi vendégéjszakák száma 1,1%-kal, a külföldieké 0,2%-kal elmaradt a tavalyitól – olvasható a turizmus.com összeállításában.  Ennek ellenére a szállodák havi forgalma igen kedvezően alakult. Országos szinten 9,5%-kal, Budapesten 11,3%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 7,6%-kal, a balatoni régióban 3,5%-kal felülmúlta a múlt évit. Az első öt hónapban a hazai szállodák összes bruttó forgalma 7,7%-kal volt nagyobb a 2018. évinél.

Május végéig országos szinten 0,8%-kal csökkent a belföldi vendégéjszakák száma, a külföldieké pedig 0,3%-kal magasabb volt a bázisnál. A kevesebb belföldi vendégéjszaka ellenére a SZÉP-kártya-forgalom május végéig 13%-kal nagyobb volt a 2018 hasonló időszakában elértnél.

Több fontos beutazó piacon is növekedés mutatkozott: az USA-ból 10,8%-kal, az Egyesült Királyságból 9,2%-kal, Franciaországból 8,8%-kal, Romániából 5,6%-kal, Csehországból 4,5%-kal, Izraelből 3,4%-kal, Oroszországból pedig 0,5%-kal többen érkeztek hazánkba. Visszaesés történt ugyanakkor az olaszországi, németországi és ausztriai vendégek tekintetében.