Nőnapi geotúra a Badacsonyra

A hétvégén legnagyobb és legismertebb bazaltvulkáni tanúhegyünk földtani kincsesládája, a Badacsony nyílik meg az érdeklődők számára egy geotúra keretében.

Fotó: Sipőcz Zoltán

A hegy fennsíkjára felkapaszkodva először a Ranolder-kereszt melletti kilátóponthoz sétálhatnak a túra résztvevői, ahonnan a Balaton környékére nyílik egyedülálló panoráma, majd a másik oldalról, a Kisfaludy-kilátóból gyönyörködhetnek a Tapolcai-medence tanúhegyeinek látványában.

A Badacsony „vállára” ereszkedve a geológiai-botanikai tanösvényen halad majd a csoport. A Kőkapunál szó esik a hatalmas sziklabástyákat, azaz kőzsákokat kialakító folyamatokról. Ezután a tördemici kőbánya monumentális falai következnek, nyitott képeskönyvként mesélve a lezajlott vulkáni eseményekről.

Átfordulva a hegy nyugati oldalára a résztvevők megpillanthatják a legbizarrabb formájú kőtornyokat, melyek óriási mennyiségű sziklatörmelékbe burkolózva várják pusztulásukat, valamint újabb kőtornyok születését. Végül a nagyjából 6 km hosszúságú kört némi kultúrtörténeti kitekintéssel fejezik be a túrázók.

A részletes információk itt találhatók.