Nohab-találkozó Tapolcán (veol.hu)

Több ezer Nohab-rajongó érkezett szombaton a tapolcai vasútállomásra, hogy együtt láthassa kedvenc mozdonyait. Az eseményen avatták fel a mostanra összefogással felújított, Négyeskének becézett mozdony torzóját is, amelynek otthona immár véglegesen a helyi állomás marad a helyi rajongók örömére. A harmadik Nohab-találkozóra felszerelték a pályaszám-táblát is a mozdonyra.

A vasútbarátokat Décsey Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte, aki a két évvel ezelőtt Tapolcára helyezett mozdonytorzónál köszönetet mondott mindazoknak, akik Négyeske felújításában bármilyen módon segítséget nyújtottak. Munkájukért emléktáblát és a város erre az alkalomra egyedi címkével díszített borát vehették át. A hajdani vízház falára került emléktáblát Novák András készítette, azon szerepel a támogatók névsora. A táblát Lukács György, a MÁV szombathelyi területi igazgatója és Simonné Visi Erzsébet, a Nohab-találkozó főszervezője avatta fel az ünnepségen.

Az idén is nagy érdeklődés mellett rendezett Nohab-találkozóra ezúttal is érkeztek az ország legtávolabbi pontjairól is vasútbarátok, Nohab-rajongók, sőt, határainkon kívülről szintén sokan utaztak a programra. A mozdonyokkal kívül-belül megismerkedhettek a felnőttek és gyerekek, akik számára az egymást vontató Nohabok látványa is bizonyára felejthetetlen élmény marad. A Négyeske, azaz a 004-es mozdony 1999 júliusában Badacsonylábdinál balesetben végzetesen megsérült, azóta pihen és időközben a magyar vasúttörténelem kitörölhetetlen részévé vált. A gép torzóját a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum őrizte másfél évtizeden keresztül. Azt követően kapta meg a város, hiszen annak idején többnyire Budapest és Tapolca között teljesített szolgálatot. A torzónak akkor helyet adott a tapolcai vasútállomás, azonban a felújítására várni kellett mostanáig.

A december végi hagyományos Nohab-találkozót színesítette idén a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ újra megnyitott vasúttörténeti fotókiállítása, valamint a vasútmodellezők látványos, hatalmas terepasztala.