Nő a balatoni nyaralók iránti kereslet (Magyar Hírlap)

Az elmúlt években sokan vásároltak a fővárosból egy órán belül elérhető településeken nyaralót, de bőven akadt példa a fővárostól messzebb elhelyezkedő üdülők megvásárlására idén áprilisban is. A Balaton és a Velencei-tó maradt a járvány alatt is a legfelkapottabb, de akadtak vásárlások kisebb településeken is, például a Mátrában és a felkapott fürdővárosok közelében. 

Az ingatlan adásvételek hat százaléka továbbra is nyaraló volt, ez nem mutatott jelentős eltérést a vírus megjelenése előtti időszakhoz képest – írja az Otthon Centrumra hivatkozva a Magyar Hírlap.

A járvány tovagyűrűző hatásaként ugyanakkor az üdülőingatlan szegmensben előtérbe kerültek az agglomerációs településeken található, külterületi (volt zártkerti) ingatlanok és nyaralók. Főleg ott, ahol a víz és villany mellett az internetszolgáltatás is elérhető. Ezzel együtt az ingatlanpiaci tendenciák alapján a potenciális vásárlók közül sokan kivártak – itt is. Emellett sokan azok közül, akik egy második hullámra számítanak, és egy kis lakásban töltötték az elmúlt időszakot, megfontolják, hogy egy olcsóbb, esetleg zártkerti ingatlant vásároljanak. Közülük elsősorban azok számára lehet vonzó a nyaralóba költözés, akiknek kisgyermekekkel kellett otthon maradniuk, de távmunkában tudtak dolgozni is.

Az anyagi fedezet szempontjából fontos, hogy a lakó- és a nyaralóingatlanok piacát más tényezők mozgatják. Előbbieknél három év alatt ötven százalékra emelkedett azok aránya, akik hitelt (is) vesznek fel a vásárláshoz. Ehhez hozzátartozik a csok, a falusi csok és a babaváró támogatás járvány ellenére is töretlen népszerűsége. A nyaralókra, zártkertekre viszont nem érvényesek a támogatások, a hitelfeltételek is szigorúbbak. Ennek egyik fő oka, hogy az ilyen típusú ingatlanok forgalomképessége, értéke általában alacsonyabb, mint a lakóingatlanoké. Ezért a potenciális vásárlók nagyobb része vagy készpénzzel, esetleg személyi kölcsön felvételével oldja meg a vásárlást. Ebben a körben is egyre többen érdeklődnek azonban hitelfelvételi lehetőségek iránt, különösen igaz ez a frekventált üdülőövezetekben s azon belül kiemelten az új építésű projektek esetén.

A Balaton északi partján található nyaralók iránti kereslet májusban 22 százalékkal, júniusban pedig már 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Fejér megyében található, jellemzően a Velencei-tó közelében lévő nyaralók iránti kereslet a balatoni társaikkal ellentétben csak júniusban emelkedett tavalyhoz képest, több mint húsz százalékkal, az előző hónapokban elmaradt a kereslet a tavalyitól.