Nivegy-völgyre esett a Balaton borrégió legújabb eredetvédett jelölése (welovebalaton.hu)

 A kezdeményezés motorja Dobosi Győző volt, aki a BalatonBor kapcsán került először szorosabb kapcsolatba az eredetvédelemmel.

 

Amikor a balaton-parti termelők közösen leültek és elkezdtünk kóstolni, akkor számomra hamar világossá vált, hogy érdemes lenne a Nivegy-völggyel önállóan foglalkozni. Érdekes, mert olaszrizlinget kóstoltunk, tehát a fajta karaktere azonos volt, az egyes termőhelyek viszont érezhetően befolyásolták a végeredményt. Egy vakkóstoló során az összes olyan bort megjelöltem, amit környékbelinek éreztem, a végén pedig kiderült, hogy igazam volt – fogalmazott a welovebalaton.hu-nak Dobosi Győző.

Hozzátette: később, a Hegyborok kóstolása  után javasolta Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, hogy vágjanak bele az önálló szabályozás kialakításába. Felhívta a Nivegy-völgyi borászokat és elkezdtek közösen gondolkodni, keresni a stílust, ami hozzájuk passzol érettség, hordó, alkohol szempontjából. Olyan keretrendszert akartak létrehozni, hogy ne kelljen kizárni klassz borokat egy-egy paraméter eltérése miatt, viszont szerették volna, hogy legyen egy önálló karakter, amit a borok kóstolása után felfedez az ember.

A céljuk, hogy koncentrált, érett, tartalmas borok kerüljenek a palackba, ezért a termésmennyiség erősen korlátozott, meghatározott mustfok mellett. Mindehhez jön még, hogy a dűlős kategóriában megjelölték a kiemelt termőhelyeket. A területre jellemző jegyek pedig leginkább az idősebb ültetvényeken érhetők tetten. Ebben a kategóriában már nem meglepő, hogy a borokat fél éves koruk után lehet csak forgalomba hozni.  Egy szónak is száz a vége, kóstolni kell a borokat, mert közben könnyen megérti az ember, hogy miért szerettünk volna eredetvédettséget a Nivegy-völgynek – mondta a borász.

Kifejtette: elsőre klassz lenne, ha minden itteni pincének lenne ebben a kategóriában bora, vigyék hírét a környéknek, ez legyen a fő élmény. Természetesen ezzel belevágtak egy hosszabb távú márkaépítésbe, ami talán azzal is jár egyszer, hogy komolyabb presztízse lesz az itteni boroknak.

Egyelőre nagyjából 10 pince bora jelent meg, 3-7 ezer palackos tételekről beszélhetünk. Elsősorban gasztoélményekhez párosítva, komolyabb kóstolóknak ajánlják a borokat, ha valaki könnyed fröccsöt szeretne, az jobban jár egy másik borral.