NGM-helyettes államtitkár: tovább kell emelni a szakképzés színvonalát (mti)

A szakképzés fejlesztésében kiemelt figyelmet kell fordítani a gyorsan változó gazdasági környezetre, a munkaerőpiac elvárásaira – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Keszthelyen.

Pölöskei Gáborné az Asbóth Sándor szakgimnázium és szakközépiskolában kialakított, a villamosipari és elektortechnikai tanulmányokat folytató diákokat szolgáló új tantermek avatásán beszélt arról, hogy a Magyarországon első ilyen tanteremegyüttes éppen az aktuális munkaerőpiaci igényeket tudja kiszolgálni. Hozzátette: a feladat a szakképzés “presztizsének, színvonalának további emelése, magasan képzett szakemberek biztosítása a versenyképes gazdaság érdekében”.

Pölöskei Gáborné kifejtette: a szakképzést legjobban a gazdaság szereplőivel együtt lehet művelni, ennek pedig kiváló példája a keszthelyi fejlesztés, amelyet a Legrand Zrt.-vel együttműködésben valósított meg a szakképző iskola. Az országosan egyedülálló, három teremből álló rendszer a tantervi követelményeken is túlmutató alkalmazásokat próbálja modellezni, és abban is az első, hogy itt már lehetővé válik a felkészülés a nemzetközi Euroskills és Worldskills tanulmányi versenyekre – jelezte a helyettes államtitkár.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a városban és körzetében élő mintegy 40 ezer ember számára ugyanolyan kiváló oktatási feltételeket tudnak biztosítani, mint egy-egy megyei jogú városban.