Nevezési rekord a szombati Balaton-átevezésen (veol.hu)

A szombati Red Bull Balaton-átevezésre idén több mint 3500 nevezés érkezett. A lelkes versenyzők ezúttal a Zamárdi–Tihany–Zamárdi útvonalon teljesíthetik a nyolc kilométeres távot.

Az előző évben Fonyódon megrendezett eseményt, amely a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvénye, a nagy érdeklődés miatt új helyszínre kellett költöztetni, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) döntése Zamárdira esett. A város polgármestere bízik abban, hogy jó házigazdái lesznek a versenynek, és a jövőben szeretnék egy egész hétvégés sportprogrammá bővíteni. Idén egy főszponzor is csatlakozott a támogatók mellé, így nagy szintet léphet az átevezés, és számos újdonsággal is előrukkolnak a szervezők – írja a veol.hu.

A zamárdi szabadstrandról induló résztvevők 9 és 14 óra között rajtolhatnak majd el a kihíváson, amelynek szintideje két óra, és a nyolc kilométer megtétele után, Tihany érintésével, ugyanoda térnek vissza. Az átevezésen emberi erővel, evezővel hajtott vízi sporteszközzel (kajak, kenu), csónakkal, SUP-pal, sárkányhajóval lehet részt venni. A Balaton-átevezés szintideje kettő óra, ezért a szervezők külön felhívták a figyelmet arra, hogy aki várhatóan ennél lassabban teljesíti a távot, időben rajtoljon el, mert az evezőfolyosót 16 óráig el kell majd hagyni. Újdonság, hogy az előző évekhez képest a mostani átevezésen minden befutó érmet kap, így kézzel fogható emlékük is lesz az eseményről.

A tavalyi évhez hasonlóan, várhatóan idén is sokan teszik meg a távot SUP-on, azaz álló­deszkán, ami jó bemelegítés lesz számukra a szeptember 9–12. között tervezett 2021-es balatonfüredi SUP-világbajnokságra, ahol profi és amatőr versenyzők is elindulhatnak merev, és felfújható deszkás kategóriákban.

A hatályos rendelet értelmében a rendezvényre belépéskor be kell mutatni a védettségi igazolványt, vagy védőoltást igazoló applikáció­igazolást, vagy az érvényes versenyzési engedélyt, a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány kíséretében.

A szervezők nagyon bíznak benne, hogy szombaton kegyes lesz hozzájuk az időjárás és evezőt ragadhatnak a sportág szerelmesei. Az indulók között a sportág klasszisai, olimpiai és világbajnokok is megtalálhatók lesznek, mint például Szabó Gabriella és Dombi Rudolf, de rajthoz áll Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke is.