Népszerű a Veszprém megyei strandok kormányablak busza (orientpress.hu)

A Balaton-parton, a csopaki strand előtt tartott ügyfélszolgálatot a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormányablak busza. Takács Szabolcs kormánymegbízott és Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a helyszínen arról beszélt: a nyári időszakban a strandok közelében és fesztiválokon vehető igénybe a mobil kormányablak, ahol a szokásos hivatali ügyek bármelyike elintézhető vagy elindítható.

Takács Szabolcs kormánymegbízott emlékeztetett arra: Veszprém megye speciális helyzetéből adódóan, a Balaton turisztikai vonzerejének köszönhetően a nyári időszakban a kormányablakokban mintegy másfélszeresére növekszik az ügyfélforgalom a téli hónapokhoz képest. Példaként említette, hogy míg január első három hetében 27-28 ügyfelet szolgáltak ki, július első három hetének ügyfélforgalma meghaladta a 40 ezret. Hozzátette, hogy mindezzel együtt a szokásos, 10 perc körüli várakozási időt tartani tudják a Veszprém megyei kormányablakok. Emlékeztetett az időpont-foglalás lehetőségére, amellyel a várakozási idő szinte teljesen kiküszöbölhető.

A kormánymegbízott elmondta: a megye kistelepülésein rendszeres ügyfélszolgálatot tartó Kormányablak busszal a nyáron népszerű, turisták által is látogatott helyszíneket szerették volna megcélozni, hogy még inkább „házhoz vigyék” a kormányablakok szolgáltatását. A mobil ügyfélszolgálat nyári menetrendjében egyebek mellett Balatonkenese, Alsóörs, Révfülöp, Badacsony, Csopak és Balatonakali strandjai szerepelnek, de a busz már számos fesztiválon – köztük a kapolcsi Művészetek Völgyében – jelen volt, és hamarosan ellátogat a Sobri Jóska Élményparkba, valamint a Várpalotai Napokra.

Takács Szabolcs szólt arról is, hogy idén júliustól új ügykörökkel bővült a kormányablakok szolgáltatása: az Európai Egészségbiztosítási Kártya ettől a hónaptól kezdve bármelyik kormányablakban igényelhető, a kiállított okmányt a lakcímre postázza a Kormányhivatal. A megye kormányablakaiban eddig már mintegy 2500-an igényeltek Európai Egészségbiztosítási Kártyát – adta hírül az orientpress.hu.

A családvédelmi akcióterv elemeivel összefüggésben az első három hétben mintegy 1500-an intéztek ügyet a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormányablakaiban. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan mintegy 800-an keresték fel az ügyfélszolgálataikat, a nagycsaládosok gépjárművásárlási kedvezményét eddig 450-en vették igénybe a megyében, a jelzáloghitel-elengedésre vonatkozó kérelmet pedig 250-en nyújtottak be.

Takács Szabolcs elmondta: a nyári strandszezonhoz kapcsolódóan a Veszprém Megyei Kormányhivatal rendszeresen ellenőrzi a strandok vízminőségét és az öltözők, mosdók, zuhanyzók higiéniai állapotát, és eddig mindent rendben találtak a szakemberek.

Hangsúlyozta: a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának – a sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben zökkenőmentesen üzemelő – Laboratóriumi Osztálya mind a 64 Balaton-parti strandon a szezon elején és utána a szezon végéig havonta egyszer vízmintavételes vízminőség-vizsgálatot végez. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét veszi figyelembe a Nemzeti Népegészségügyi Központ a fürdővizek minősítésekor. A csopaki strandfürdő rendszerint a kiváló minősítéssel büszkélkedhet, de a Balaton vize máshol is fürdésre kiválóan alkalmas.

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere azt mondta: örül annak, hogy a településen a strand szolgáltatása a kormányablak szolgáltatással is kibővülhet az ügyfélszolgálati időpontokban. Hozzátette: a kormányablak valóban közel hozza az ügyintézés lehetőségét az emberekhez, és bár Csopak elhelyezkedéséből adódóan a Balatonalmádi és Balatonfüredi Kormányablakok tevékenysége is néhány perc utazással igénybe vehető, a nyári megnövekedett turistaforgalom miatt nagy könnyebbséget jelent a helyszíni ügyintézés a strand környékére ellátogatóknak. Ambrus Tibor szólt arról is, hogy a Kormányablak busz legközelebb augusztus 14-én állomásozik majd a Csopak Strand bejáratánál.