Nemzetközi tudóskarrier indító konferencia a tihanyi limnológiai intézetben

2020. augusztus 25–29 között tartják Tihanyban a 6. SCCS Europe, azaz nemzetközi, cambridge-i modellt követő diákkonferenciát, az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Balatoni Limnológiai Intézetben. A szervező bizottság elnöke, dr. Báldi András a hirbalaton.hu-nak elmondta, a természettudományokhoz kapcsolódó doktoranduszok, diákok karrier-indító konferenciája ez, amelyhez ideálisabb helyszínt találni sem lehetne. A neves külföldi és hazai előadók témái közt olyan aktualitások is szerepelnek, mint a denevérek vírusterjesztése.

 

A konferencia angol nyelven zajlik, ahol a előadók mellett a résztvevő 25-35 fiatal is tart egy-egy rövid előadást a saját szakterületéről.

Idén a járványhelyzet miatt speciális a szervezés, a külföldi résztvevők hazánkban tanuló vagy végzett külföldi diákok lesznek Brazíliából, Ecuadorból, Irakból, Romániából, Lengyelországból.

– A fiataloknak ez az interaktív konferencia nagy segítség, hiszen nem rögtön egy több száz fős, nemzetközi konferencián kell debütálniuk az egyetemi tanulmányaik befejezése után, hanem kapnak lehetőséget a gyakorlásra, és olyan hasznos képzésekhez jutnak, mint például hogyan kell pályázni, vagy speciális ökológiai elemzést készíteni – mondta dr. Báldi András.

A konferencia háttere

A természetvédelmi tudományos hallgatói konferencia ötlete Cambridge-ből indult, amelyhez hamarosan csatlakozott Brisbane, Peking, Bangalore és New York.  Magyarország 2015 óta szervez hasonló konferenciákat, főként európai fiatal tudósok számára.

Az SCCS a legnagyobb természetvédelmi tudományos konferencia, ahol a hallgatókat és a korai karrier-tudósokat üdvözlik, és esélyük van arra, hogy bemutassák kutatásaikat, tanuljanak egymástól és találkozzanak a terület szakértőivel, akik útmutatást nyújthatnak számukra jövőbeli karrierjük során.