Nemzetközi gitárfesztivál esti koncertekkel Balatonfüreden

Neves hazai és külföldi fellépők, a klasszikus gitározás legjobb előadói érkeztek Balatonfüredre, az idei, 16. alkalommal megrendezett nemzetközi gitárfesztiválra, ami június 26 -ig tart. Négy este, négy koncert. Minden fellépő a maga műfajának legjobbjai közé tartozik – írja a balatonfured.hu.

 

Az olasz Edoardo Catemario koncertjével nyitott a fesztivál június 23-án. Az olasz gitárművész rendkívül sokoldalú gitáros, repertoárja a romantikus zenétől a barokk zenéig, a huszadik századtól a kortárs és avantgárd zenéig terjed.

Második este a koncert első részében Paulikovics Pál, Ausztriában élő magyar gitárművészt hallhatjuk, utána pedig a 2019 évi amerikai GFA világverseny kamarazenei győztesét hallhatjuk a Tritonus Gitár Trió formációt. Tagjai: Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint. Az akusztikus klasszikusgitárokon játszó trió, az eredeti gitárra íródott művek mellett, gitártrióra készített átiratokat játszik a zeneirodalom különböző korszakaiból.

Harmadik estén a francia Judicael Perroy gitárművész lép fel, aki a közönség nagyra becsült kedvence és számos európai és ázsiai fesztivál rendszeres vendége.
Utolsó este, június 26-án Alex Garrobé spanyol gitárművész zárja a fesztivált, aki eddig a világ 40 országának legjelentősebb koncerttermeiben játszott már, jelenleg a katalán Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) gitár és kamarazene professzora.

A koncertet adó zenészek valamint Eötvös József gitárművész nyilvános mesterkurzusokat tartanak délelőttönként, hiszen tanárként is nagy a kereslet irántuk, rendszeresen hívják őket mesterkurzusok megtartására a világ legjobb konzervatóriumaiba és egyetemeire. A mesterkurzusok 9-13 óra közt zajlanak a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, ekkor nyerhetünk bepillantást az apró műhelytitkokba.

A részletes program itt érhető el.

– Négy gitáros est, a legjavából. Aki velünk lesz, biztosan hosszú időre szóló élményt visz magával Balatonfüredről – mondta Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető egyetemi tanára, a fesztivál művészeti vezetője.

Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. 34 országból érkeztek a fesztiválra zenészek.