Nemzetközi Anyósfesztivál Balatonudvariban (veol.hu)

A legnagyobb nyári rendezvényére készül Balatonudvari. Szombaton, augusztus 12-én 10 órától tartják a XIII. Nemzetközi Anyósfesztivált. Ez a rendezvény az érett nőkről szól, de az egész családot megmozgató, egész napos nyári szórakozást ígérnek a szervezők, ahol rengeteg nyeremény várja a játékos kedvűeket, és közben fürdőzni is lehet.

– Nemzetközi a fesztivál, hiszen jönnek ilyenkor hozzánk a határon túlról is. A jelentkező anyósok mindenféle versenyen vehetnek részt, de ez a nap nálunk a családokról szól, a szervezők olyan programot raknak össze, hogy a versenyekben gyakorlatilag az összes strandoló, vagy éppen nálunk pihenő vendég is részt vehet – mondta el Szabó László polgármester.

Az anyósok egy személyben anyák, nagymamák, feleségek, és háziasszonyok is. Aki anyós, annak gyermeke van, családos, sokan már unokákkal is büszkélkedhetnek, így a feladatok e sokféleség jegyében születnek.

Az Anyós7Próba versenyszámain játékos feladatokat kell végrehajtani, lesz sodrófa- hajítás, airball verseny, memória teszt, vagy a “cuccoló” versenyszám, amikor az derül ki, hogy adott összegből, hogy sikerül bevásárolni. Megválasztják a Világ Legszebb Anyósát, és valaki megnyeri a Szuper Anyós címet is.

Anyósok versenye 2016-ban, a “cuccoló” versenyszámban (fotó: Balatonudvari Önkormányzat)

A kísérők, barátok, családtagok versenyezhetnek a VIII. Országos Unoka Kupán és a VI. Após Kupán, ami sör- virsli verseny, de lesznek minden korosztályt megmozgató közönségfeladatok is, például kötélhúzás, ahol a versenyzők és a strandolók mérhetik össze erejüket.

A kvízre a strandolók is bátran nevezhetnek az értékes nyereményekért. Évről évre alap program a főzőverseny is, mely idén Balatonudvari Családi-Baráti Főző verseny néven várja a főzni szerető csapatokat, akik ez alkalommal a legízletesebb bográcsgulyást próbálják elkészíteni Balatonudvariban.

A fesztivál során bemutatkozik több belföldi és határon túli hagyományőrző csoport, többek között néptánc, népzene és egyéb folklór műsorral. Emellett gyermekprogramok, könnyűzenei fellépők és táncos produkciók, termékbemutatók, ajándéksorsolások és ínyenc strandbüfés fogások várják a vendégeket.

A hangulatos Fesztivált “Fanyűvő játszótér”, sport, vízi- és gasztronómiai programok, színpadi produkciók és kirakodóvásár színesítik a nap folyamán, este kilenc órától pedig a Magna Cum Laude zenekar koncertjezik, az estét retro disco zárja.