Nemzetiségi gálaműsort tartottak Veszprémben (veol.hu)

A járvány miatt két év után szervezték meg újra a programot, amelyet a harmadik Veszprémi Német Nemzetiségi Napok keretében rendeztek meg az Agóra Veszprém Kulturális Központban. – A gálán ünnepeljük egy kicsit magunkat, a kultúránkat, nyelvünket, viseletünket és hagyományunkat – fogalmazott a veol.hu-nak Eich Mária, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Eich Mária, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette, a program hozzájárul a német nemzetiségi kultúra fennmaradásához is. Örömét fejezte ki, hogy valamennyi egyesületük és kulturális csoportjuk elfogadta a meghívást a rendezvényre.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, a térségben meghatározó kultúra a német nemzetiségé, hagyományaikra az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban is számítanak. Hozzátette, a német nemzetiségi önkormányzatok óvodákat és iskolákat működtetnek Veszprém térségében, amely segíti őket, hogy fenntartsák kultúrájukat.

A gálán városi intézmények csoportjai, továbbá Veszprém környéki települések német nemzetiségi együttesei adtak műsort. A programot táncház zárta. A rendezvénysorozat második napján egyházzenei koncertet tartottak a Szent László-templomban, és a hangverseny után német nyelvű szentmisét celebráltak. A program záróakkordjaként Szilágyi-Kósa Anikó tartott előadást a Veszprém környéki települések kálváriáiról a veszprémi Német Házban.