Németh Lajos: el kell napolni a balatoni korcsolyázást a következő télre (index.hu)

Már érkezik Magyarországra északnyugatról az a hidegfront, amely mögött szibériai eredetű légtömeg van. Emiatt viharossá fokozódhat az északnyugati szél, ami teljes mélységében átkeverheti a Balaton vizét – írja az index.hu. A lehűlő fagyos levegő kiváltja a tó jegesedését. Minden bizonnyal az idei tél leghidegebb periódusa jön – mondta Németh Lajos meteorológus.


Németh Lajos szerint legalább egy hétig „vendégül kell látnunk” a szibériai hideget. Arra kérdésre, hogy befagy-e a Balaton, azt mondta, hogy valószínűleg igen, lesz rajta valamennyi jég, de arra nagyon kicsi esélyt lát, hogy azon korcsolyázni lehessen. A szakember elmondta, hogy legalább 10-15 centiméter vastagságú jég kell, hogy a kijelölt helyeken biztonságosan lehessen közlekedni a tavon. Szerinte ezt a programot jövőre kell halasztani.

Ha öt centiméternyi összefüggő jégtakaró kialakul a Balatonon, a kompközlekedést azonnal leállítják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatott, hogy a Balaton, nagyobb víztömegénél fogva általában nehezebben fagy be, mint a Velencei-tó, vagy akár a Balaton körüli halastavak. A jég állapotát az határozza meg, hogy milyen sokáig fúj a szél. Ha a hidegfront utáni fagyos levegő nyugalomba jut, akkor jellemzően éjszaka kialakul a Balaton felszínén az akár tükör sima jégréteg, amely gyorsan hízásnak indul.

Ha a szél nem áll le, akkor a nyílt vízen macskakövekhez hasonló jégkockák alakulnak ki, amelyek előbb-utóbb összetorlódnak és összefagynak. Ilyenkor rücskös, rossz állapotú jég alakul ki. A viharos szélben a partra kicsapó hullámok kifagynak a parti kövekre, növényekre és tárgyakra, látványos formációkat hoznak létre. Figyelmeztettek: ez ilyenkor baleset veszélyes, mert nagyon csúszós lehet a part.