Nem vész kárba a kidobott karácsonyfa (sonline.hu)

Szervezett fenyőfabegyűjtést tartanak a következő napokban a megye városaiban – tudta meg a sonline.hu.

Hagyományosan vízkeresztkor, január hatodikán csupaszítják le a karácsonyfákat az otthonokban. A legtöbben ilyenkor ki is dobják a funkciójában elértéktelenedő fenyőt. Aki családi házban lakik az jellemzően komposztálja, vagy fűtésre használja a fát. Ám, aki nem tudja hova tenni a növényt, annak sem kell kétségbe esnie.

A leghamarabb Kaposváron és Marcaliban szedik össze a kihelyezett karácsonyfákat. A megyeszékhelyen január 8-án és 22-én, míg Marcaliban január 8-án, 22-én és február 5-én szállítják el a fákat a szolgáltatók.

Fonyódon és Lengyeltótiban január 9-én és 23-án lehet kitenni a fenyőfákat, Tabon, Balatonbogláron és Balatonlellén január 11. és 25-re időzítették a fák elszállítását. Nagyatádon és Csurgón a Viridis Pannonia Nkft. január 12-én és 26-án végzik a begyűjtést, míg Zamárdiban január 17-én és 31-én, Siófokon január 18-án és 25-én, Balatonföldváron pedig január 22-én és 29-én lehet kitenni a teljesen lecsupaszított fákat.

A szolgáltatók évről-évre azt kérik, hogy a forgalmat nem akadályozó módon helyezzék ki a fenyőfákat, az úttest mellé. S lehetőleg ne maradjanak a díszek az örökzöldön, teljesen szedjék le azokat róla. A begyűjtött növényeket jellemzően újrahasznosítják, komposztálják és zöldtrágyaként visszakerül a környezetbe.