Nem torpant meg a gasztroforradalom a Balatonnál (veol.hu)

A leegyszerűsítve csak gasztroforradalomként hívott jelenség – amely igényes ételek készítését és az éttermi kultúra megújulását hozta – itthon Budapestről indult a kétezres évek második felében, majd 2010-től a Balatonon is sorra nyíltak az új minőséget képviselő helyek. A fine dining éttermektől az újragondolt kínálattal előrukkoló strandbüfékig, a hazai konyhát klasszikusan vagy épp újraértelmezve bemutató bisztrókig.

A kínálatot egy ideje már szusiétterem, újhullámos pékségek és kávézók is gazdagítják. Szauer Judit, a balatoni gasztrotérkép alapítója a veol.hu-nak elmondta fellendült a gasztronómia a Balatonon, sok fiatal vállalkozik, s bennük közös, hogy olyan minőségi helyet – legyen szó étteremről, büféről, fagyizóról vagy pékségről – szerettek volna létrehozni, amit itthon vagy a világban már máshol láttak, de a Balatonnál hiányoltak.

Hozzátette, az utóbbi évek tendenciája a koronavírus-járvány miatt sem torpant meg, sőt. A karantén idején nyílt egy újhullámos pékség Veszprémben, a szezonra nyitott meg Badacsonyban egy specialty kávézó,  Kővágóörsön pedig pékség-reggeliző. A járványhelyzet miatt idén a korábbiakhoz képest több hazai turista érkezik a Balatonra: a vendéglátóegységek többsége telt házzal megy, ugyanakkor vannak olyan helyek is, ahol a megnövekedett forgalmat látva jelentősen emeltek az árakon, ez kedvezőtlen fordulat. Az, hogy jóval többen vannak a tónál, korábban is előfordult egy-egy frekventált hétvégén, de idén hosszabbra nyúlik ez az időszak, ami új helyzet, magyarázta Szauer Judit.

Az látszik, hogy jóval több a minőségi hely az északi parton, mint a délin. Szauer Judit szerint összetett okai vannak ennek: a prémium vendéglátások többsége a parttól távolabb jött létre évekkel ezelőtt, emellett az is szerepet játszhat a jelenségben, hogy más az északi és a déli part vendégköre, s az ott megjelenő fizetőképes kereslet is. Az ágazati fluktuáció a Balatonnál is jellemző, a helyek nagyjából tizede cserélődik évről évre a gasztrotérképen, mondta az alapító, aki szerint elsősorban az egészségtudatos vendégek igényeit megcélzó helyek hiányoznak a térségben.