Nem szünteti meg, csak átmenetileg szünetelteti a gyártást a Fonyódi Ásványvíz (penzcentrum.hu)

A Fonyódi Ásványvíz Kft. nem szünteti meg az ásványvízmárkát, csak átmenetileg szünetelteti a gyártást, hogy a reorganizációt követően, a gyártósor megújításával piacképesebb formában tudja újraindítani a termelést, üzleti és környezetvédelmi szempontból egyaránt biztosítva a hosszú távú fenntartható működés feltételeit – közölte az ásványvíz gyár. 

 

A penzcentrum.hu-nak küldött közleményükben kifejtik: a Fonyódi Ásványvíz Kft. 2024. február elsejével ideiglenesen felfüggesztette a gyártási tevékenységét. A vállalat vezetése a külső piaci, gazdasági, valamint szabályozói környezet változásai miatt, hosszas mérlegelést követően döntött az átmeneti leállás mellett. A szabályozói környezet kapcsán a teljes ásványvíz-palackozói piacot érintő változás az a 2025 január 1-jén életbe lépő európai uniós előírás, amely szerint a műanyag italcsomagolást forgalmazó vállalatoknak a palackok előállítása során 25%-os arányban újrahasznosított alapanyagot kell felhasználniuk. A Fonyódi Ásványíz Kft. palackozó üzemében működtetett gépsorokat mintegy 25 éve telepítették, ezek a berendezések nem alkalmasak az újrahasznosított műanyag alapanyagok ilyen mértékű felhasználására.

A vállalat tulajdonosai elkötelezettek a gyártás mihamarabbi újraindítása, a gyártástechnológia korszerűsítése, valamint a márka megújítása iránt. Ezzel a céllal már kezdetét vette a palackozóüzem gyártástechnológiájának megújítását célzó beruházás tervezése. Az előzetes számítások szerint egy közel 10 millió euró értékű fejlesztés fog megvalósulni a telephelyen, azonban a beruházás pontos ütemezése még nem véglegesedett, ez függ a külső piaci környezet alakulásától, továbbá a gyártástechnológiai beszállítók vállalási határidőitől.

Az értékes vízkincs további hasznosítását célzó tervek megvalósításához a társaságnak egyaránt rendelkezésére áll a folyamatos palackozáshoz szükséges mennyiségű, jó minőségű ásványvíz kitermelésére alkalmas kút és ásványvízkészlet, a társaság az erre vonatkozó méréseket 2023-ban végezte el.

A friss laboratóriumi vizsgálatok során vízkormeghatározással sikerült megerősíteni, hogy a vízadóhely védett, és az itt termelt ásványvíz kora mintegy 30 000 évesre tehető, izotópértékei jégkorszaki eredetre utalnak. Az ásványvízbázis vízadója egy nagy kiterjedésű és vastagságú regionális víztest része, amely rétegei hidraulikailag összefüggő rendszert alkotnak, biztosítva ezáltal a kitermelt vízmennyiségek folyamatos utánpótlását.”