Nem örülnek a Sió-menti gazdák a vízeresztésnek

Február elején ismét megnyitotta az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Sió-zsilipet, a Balaton vízszintje ugyanis elérte a 124 centimétert. A dél-balatoni települések part menti ingatlanjai védelmében megtett intézkedés ugyanakkor jelentős problémát okozhat a térség mezőgazdasági termelőinek.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke a Somogy TV-nek elmondta: a Sió környékén gazdálkodók nem vitatják a vízeresztés szükségességét, de az időzítése miatt jogos a felháborodásuk. Az elnök szerint a vízügyi szakembereknek figyelembe kellett volna venniük az aktuális tél végi, tavasz eleji mezőgazdasági munkákat és talán már korábban, a turizmust nem zavaró időszakban is megtörténhetett volna a víztöbblet leeresztése. A zsilip megnyitásával lezúduló víz veszélyezteti a földek állapotát, kétséges, hogy a feláztatott talaj elbírja-e majd a tavaszi munkákhoz szükséges nehéz gépeket.

Kersák György, a Siófoki Térségi Gazdakör elnöke szerint így olyanok lesznek a földek, mint a szivacs, gépekkel nem lehet rájuk menni, az ősszel elvetett növényeket elárasztja a víz, majd kirohadnak.

Az OVF korábbi közleménye szerint a jelenleg rendelkezésre álló közép- és hosszú távú meteorológiai és az erre épülő hidrológiai előrejelzések szerint nagy valószínűséggel tovább emelkedhet a vízszint, ezért a kármegelőzés érdekében a felesleges vizet le kell ereszteni.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy hamarosan bejárásra és egyeztetésre hívják meg a Sió mente kritikus településeire a vízügyes szakembereket a NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének Somogy megyei vezetői, ám a Balatonszabadiban, Siójuton és Ádándon gazdálkodók attól tartanak: a Balaton kiegyensúlyozott vízgazdálkodása és a turizmus érdekei felülírják érveiket.