Nem lesz több balatoni szúnyogirtás idén

A Balaton nyugati medencéjéből érkezett három önkormányzattól visszajelzés, hogy az átlagosnál több a szúnyogcsípés, az üdülőrégió más térségéből nem, és a szakértők sem tartják indokoltnak újabb szúnyogirtás elrendelését a hamarosan várható lehűlésig.

Ezt Balassa Balázs, a központi beavatkozás idején kívül a balatoni szúnyoggyérítést koordináló Balatoni Szövetség elnöke közölte a hirbalaton.hu megkeresésére.

Az idei, központi finanszírozású, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által koordinált szúnyoggyérítési program augusztus utolsó hetében lezárult. Ezt követően a helyi önkormányzatok dönthetnek arról, hogy saját költségükön végeztetnek-e újabb szúnyogirtást.

Mint azt Balassa Balázs kifejtette, régiós szinten nem okoz problémát az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a kitartó meleg miatt helyenként tapasztalható magasabb szúnyogszám. Másfelől egy beavatkozás elrendelésekor előbb ki kell értesíteni az önkormányzatokat, méhészeket, így mire erre sor kerülne, már le is hűl az idő annyira, hogy megoldja a kérdést – tette hozzá.