Nem lesz pontytilalom a Balatonnál

Idén májusban is megtarthatják a horogra akadt pontyot a horgászok a Balatonnál. A fajlagos tilalmi korlátozás feloldását a korábbi évekhez hasonlóan a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kérte a Somogy Megyei Kormányhivataltól. A könnyítés azonban nem vonatkozik a tó teljes vízrendszerére.

A pontytilalom feloldása azért lehetséges, mert  a tó természetes pontyszaporulata nem számottevő. Ezt elsősorban a természetes ívóhelyek beszűkülése okozza. Előfordul ennek ellenére, hogy leívnak a pontyok, az ikrából kikelő zsenge ivadék nagy része azonban táplálékhiány miatt nem éli túl a korai életszakaszát- A BHNP Zrt. minden évben több, mint  300 tonnányi két- és háromnyaras telepítéssel pótoljaa természetes szaporulat hiányát.

A halgazdálkodási társaság felhívja ugyanakkor a horgászok figyelmét arra, hogy  június 15-ig a Keleti-Bozót-csatornán a Bambi hídtól és a Nyugati-övcsatornán a Kéthelyi hídtól délre eső szakaszon (beleértve a Cigány-, a Sári- és a Határ-külvíz-csatornákat is) általános horgászati tilalom van érvényben. Az említett szakaszokon a halgazdálkodási vízterületen és annak partján halfogásra alkalmas eszközzel tartózkodni TILOS! Az említett hidak és a két vízfolyás balatoni torkolata közé eső szakaszokon a fenti időszakban szabad horgászni, de pontyot és harcsát megtartani TILOS!

A korábbi évekhez hasonlóan a pontytilalom él a Kis-Balatonon is, itt az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 2. és május 31. között tilos megtartani a horogra akadó pontyokat.