Vörsön sok évtizedes hagyományt megtörve, nem épül idén óriás-betlehem

Tavaly 71. alkalommal készült el Európa legnagyobb templomban épített betleheme a vörsi katolikus templomban, 50 négyzetméteren, amely az adventi időszak látványosságává, zarándokhelyévé vált sokak számára az elmúlt évtizedekben.

“Idén egy kisebb, más templomokban is hagyományos betlehem épül majd karácsonyra Vörsön a helyi egyházközösség számára, látogatókat nem fogadunk”- tájékoztatta Ungvárszki Imre plébános a hirbalaton.hu-t. Szenteste az esti miséket délután tartják a nyugat-balatoni környék templomaiban. 

– Nagyon sajnáljuk, hogy a járvány miatt idén nem épülhetett meg az óriás-betlehem, hiszen sokan várták, és már kész tervek születtek a kísérő kulturális programokról is, de el kell fogadni Isten kezéből, amit ad. Majd jövőre! – fogalmazott a plébános.

Idén elmaradnak a térségben az éjféli misék is. Szenteste a hagyományos esti misék délután lesznek a térségben: Balatonberényben 13.00 órakor, Holládon 15.00 órakor, Vörsön 16.30-kor és Balatonszentgyörgyön 18.00 órakor – mondta Ungvárszki Imre.

A katolikus templomokban a helyi közösségek általában saját betlehemet készítenek karácsonyra, amit először szenteste láthatnak a hívők.  Idén a járványhelyzet miatt nem lesz ez másként Vörsön sem, ahol korábban püspöki engedéllyel állították fel már az advent időszakára a templomi képet, és az a február elejei lebontásáig több tízezren látogatót vonzott.