Nem kérnek a kikötőből a balatonakarattyai civilek (magyarhang.hu)

A több tíz méterrel a Balaton felett futó balatonakarattyai Kisfaludy sétányról párját ritkítja a panoráma – ősszel is. A tó mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) építkezésére is remek rálátás nyílik, egy daru körül csinos beton épületek formálódnak – írja a magyarhang.hu.

 

A nagyszabású építkezés az egykori MÁV-üdülő területén folyik. Ezt vásárolták meg az MNB alapítványai a Hvg szerint 890 millió forintért (áfa nélkül). A területet a hegyoldalban keskeny önkormányzati út szeli ketté. A beruházó a jegybank cége, az Optimum-Gamma Ingatlanbefektetési Kft., amely az ingatlanon oktatási és konferencia-központot épít – a portál munkatársának látogatása idején is nagy erőkkel dolgoztak –, amelyhez számos kiszolgáló épület is tartozik. Így lesz például szálloda, étterem, de időközben egy 40 kishajó fogadására alkalmas kikötőt is terveztettek.

A vitorlásdokk miatt mozdultak meg a helyiek – a Facebookon csoportot is alakítottak –, miután a tervezők elindították az építéshez szükséges előzetes vizsgálatot a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. Ekkor tudatosult a helyiekben, hogy a vízpartot is átszabnák. A kikötőt a konferencia-központ elé álmodták. A tó és az ingatlan között húzódik egy 30–50 méter széles parti sétány (közterület, de bejutni oda régóta csak a strandokon át lehet). A kikötő a Balaton mellett ezt az önkormányzati tulajdont is érinti a kormányhivatalhoz beadott irat szerint.

A teljes cikk itt elolvasható.