Nem kellett a balatoni hal a vendéglátósoknak (Keszthelyi TV)

Lassan öt éve, a halászat leállítása óta küzdenek azért a vendéglátósok, hogy balatoni halat kínálhassanak, most mégsem éltek a lehetőséggel. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a Sió-zsilipnél emelhetett ki meghatározott mennyiségű halat, melyből csak csekély számú étterem vásárolt. A balatoni hal vásárlására csak időszakosan van mód, a Balatoni Szövetség azon dolgozik, hogy egész évben legyen erre lehetőség.

Február elején nyitották meg a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt. Bár 2013 óta nincsen halászat a tavon, a zsilip időszakos nyitásával lehetőség van hal kiemelésére.  Az elfolyó víz mögé beépített csapdarendszerrel tette ezt meg a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A társaság vezérigazgatója a Balatoni Szövetség ülésén számolt be arról, hogy az idegenhonos halakat – mint a kárászt, busát, angolnát, amúrt – kvóta nélkül, míg az őshonosokat meghatározott mennyiségben emelhették ki. A friss balatoni halat vendéglátósoknak kínálták fel eladásra.

”Nem volt túl nagy az érdeklődés. El tudom mondani, hogy mi ezt nyilvánossága hoztuk a vendéglátó egységeknek nem csak a Balaton-partján, hanem a budapesti szállodáknak, távolabbi szállodáknak is felajánlottuk, Minimális visszajelzés érkezett, összesen egy tonna mennyiségben tudtunk eladni halat, ebből is tulajdonképpen két vendéglátó egység vásárolta meg a felét, aminek a nagy része keszeg volt” – nyilatkozta a Keszthelyi TV-nek Szári Zsolt.

Egy szigligeti halsütő volt az egyik vásárló. Bár az üzlet most még zárva van, hétvégétől már balatoni halat árusíthat vendégeinek. 4 mázsa keszeget tudott vásárolni a tulajdonos. A lehetőségnek nagyon örült a vendéglátós, de ezzel a mennyiséggel korlátozott ideig elégítheti ki a vásárlók igényeit a magyar tengerből származó hallal.

Juha Gyula elmondta: „Szégyelljük magunkat, nagyon szégyelljük magunkat, hogy külföldi halat kell árulni a Balatonon. Ezen el kéne gondolkodni, hogy mondjuk román, üzbég, egyebek…annyi helyről hozzák a halat különböző mirelit cégek. Lejönnek, az első kérdés: ugye balatoni Oszi bácsi? Hát most mit mondjak, dehogy balatoni kérlek szépen. – Honnan van? – A vízből. Kész ennyi, nem lehet balatoni halat kapni. Szégyen.”

Korábban a vendéglátósok is többször felemelték hangjukat a témában. Mégis csak kevesen éltek a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. által felkínált vásárlási lehetőséggel. Amit nem vettek meg az éttermek és a halsütők, azt a halat exportálták, vagy hazai halfeldolgozókba került. A Balatoni Szövetség tavaly hirdette meg a Balatoni halat az asztalra elnevezésű akcióját. A tó menti önkormányzatokat tömörítő szervezet arra keresi a megoldást, hogy ismét kínálhassanak balatoni halat az éttermek.