Nem hibáztak a balatoni vízi rendészek (Magyar Idők)

Kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy 10 éve nem fulladtak annyian a Balatonba, mint az idén. Levelében többek között a balatoni vízi­rendészet fogyatkozó állományáról érdeklődött – írja a Magyar Idők.

Válaszában Pintér Sándor leszögezte: a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság létszáma nem csökkent veszélyes mértékben, ahogy a kiképzett vízi rendészek sem távoztak innen nagy arányban. Tényként rögzítette továbbá, hogy 2017-ben a Balatonon történt vízbefulladások szinte kivétel nélkül kijelölt strandokon következtek be, azok a vízirendészet eszközeivel gyakorlatilag megelőzhetetlenek voltak.

A balatoni halálesetek többségének oka a felelőtlen fürdőzés, és bekövetkezésük nincs összefüggésben a vízirendészet létszámával vagy munkájának minőségével. Ráadásul Somogy megye közbiztonsága az elmúlt öt évben folyamatosan pozitív irányban változott, mind a lakosság és az önkormányzatok véleménye, mind a kriminálstatisztikai mérőszámok alapján – tette hozzá Pintér Sándor belügyminiszter.