Nem épül toronyház a keszthelyi Balaton-partra (24.hu)

A legtöbben nem a közismert, Keszthely partjainál érdekeltséget szerzett magyar befektetői körök miatt mentek el a hétfői keszhelyi lakossági tájékoztatóra, hanem egy svájci vállalkozó, Ralf Kalus projektje miatt, aki 25 szintes, 80-100 méter magas (a fővárosban is kivételes magasságúnak számító) házat álmodott meg a part menti Libás térség helyére.

Mint arról a hirbalaton.hu és a 24.hu is korábban beszámolt, a keszthelyi képviselő-testület az új területrendezési törvény életbelépése előtt kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a befektetők által hasznosítható vízparti részeket. Ezzel pedig közismert magyar befeketetők (Mészáros Lőrinc és Tiborcz István) érdekeltségi köreinek kedvezett, nagyobb mozgásteret biztosítva a tóparti építkezéshez.

Ruzsics Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) rögtön a fórum elején lehűtötte a kedélyeket, ugyanis bejelentette, hogy nem lesz toronyház a Balaton-partján, a svájci befektető ugyanis nem írta alá a szerződést. A terület tulajdonosa ettől még továbbra is Klaus, de miután március 15-én hatályba lép az új Balaton-törvény, így már nincs lehetőség új ötlettel előállni, minden építési paraméter a régi marad.

Az is kiderült a tájékoztatón, hogy a polgármestert nem érdekli a befektetői háttér. “Nekem teljesen mindegy, ki az ingatlan tulajdonosa, csak az a fontos, hogy tartsa be a szabályokat” – mondta.

Ez megnyugtatta a helyieket, az viszont felkorbácsolta a hangulatot, hogy a Hullám Szálló, a Balaton Szálló és a vízparti focipálya esetében 30-ról 50 százalékra emelik a terület beépíthetőségét. Az önkormányzat indoklása szerint erre a fenntartás és az üzemeltetés miatt van szükség.

Lukács Beáta helyi lakos, építészmérnök a polgármester tájékoztatása után azt hangsúlyozta: “A rendezési tervet az önkormányzat hagyja jóvá, és az önkormányzat dönt. A mostani ismertetés viszont úgy hangzott, mintha ezt kötelező lenne véghezvinni.”

 

Keszthelynek jelenleg egyetlen komoly, működő szállodája sincs

Fejlesztés vagy rombolás? – ez volt a lakossági fórum fő kérdése, és a feleknek megint nem sikerült dűlőre jutniuk a témában – a 24.hu meglátása szerint.

Az biztos, hogy ezek a szállodák már nagyon rossz állapotban vannak, hasonlóan a Via Hotelhez, amelyet a balatoni fejlesztési program keretében szintén felújítanak majd, a polgármester szerint elsőként.

Sőt, Keszthelynek jelenleg egyetlen komoly, működő szállodája sincs, pedig az komoly bevételt hozhatna a városnak. A tájékoztató közönsége abban egyetértett a polgármesterrel, hogy inkább három szálloda, mint egy lakópark. A polgármester is ebben gondolkozik, meg abban, hogy a part menti focipályát beépítsék. Ruzsics szerint egy focipályának nem a parton a helye, amikor a területet hasznosítani is lehet. A helyiek, úgy tűnt, ebben is egyetértenek a polgármesterrel, csupán arra voltak kíváncsiak, mi lesz a területen. Ezt azonban még a polgármester sem tudja, egyelőre ugyanis nincs befektető.

A legtöbben amiatt aggódnak, hogy a teljes part menti részt beépíti az önkormányzat. Ruzsics erre azt mondta: “Én nem akarok olyan helyen élni, mint Balatonfüred. Nem szeretnék olyan Balaton-partot, amelyik végig be van építve.”

A helyiek a szállodák körüli parkolás témáját is feszegették, de erre nem érkezett egyenes válasz, úgy fest, a polgármester sem tudja még, hogyan lehet majd az újrainduló szállodák környezetében megoldani a parkolást.

Tóth Gergely – aki keszthelyi lakosként mutatkozott be, a polgármester viszont ellenzékinek nevezte – egy petíciót olvasott fel, ebben az szerepelt, hogy a tervezett fejlesztések ellentétesek a turizmusfejlesztési stratégiával. Kende Gusztáv arról beszélt, hogy a Balaton szálló épületét ebben a formában már nem lehet rentábilisan működtetni, így szerinte az alapterületét meg fogják növelni a tulajdonosok.

“Hányadék” – mondta egy keszthelyi lakos a tájékoztató vége felé kivonulóban. Dósa Zsolt helyi képviselő stílusát nehezményezte, aki szerint a helyiek nem kellő szakértelemmel szóltak hozzá a témához. Dósát nem zavarta meg a távozó nő, azt mondta, fejlesztések kellenek, így lesz adóbevétel. És mivel a fórum végén már a fák helyes metszéséről beszéltek, a polgármester berekesztette a tájékoztatót – számolt be a 24.hu a hétfői keszthelyi lakossági fórumról.