Nem engednék el az idei fesztiválszezont – a Balaton Sound szervezői is készülnek (Blikk)

Az elmúlt időszakban sokan találgatták, hogy vajon lesznek-e idén fesztiválok, hiszen korábban ilyenkor már tudni lehetett a pontos dátumokat, fellépőket, sőt, sokan fesztivál bérletet ajándékoztak a szeretteiknek karácsonykor. A mostani helyzet viszont olyannyira bizonytalan, hogy felreppent az a hír is, hogy a 2020-as nyárhoz hasonlóan idén sem lesznek nagyobb tömegrendezvények.  Magyarország egyik legnagyobb fesztiválszervezője, Lobenwein Norbert (akihez többek között a Sziget, a Volt Fesztivál és a Balaton Sound is kapcsolódik) reménykedik benne, hogy az idei fesztiválszezon nem fog lenullázódni, mint az történt tavaly a koronavírus-járvány miatt.

Gőzerővel készülnek a fesztiválszezonra, és ha zöld utat kapnak a kormánytól, megtartják a fesztiválokat – mondta el Lobenwein Norbert a Blikknek.

Biztosat természetesen nem tudok mondani, csak véleményt. Mindenki arra készül, hogy, ha van rá lehetőség, megvalósulnak ezek a fesztiválok

– mondta, majd hozzátette, hogy nem ismer Magyarországon olyan fesztivál szervezőt, aki feladta volna a reményt és ne készülne az idei szezonra.

„A sok-sok bizonytalanság ellenére mindenki úgy készül, hogy mindennel készen legyen, ha egyszer úgy adódik, hogy megtarthatóak a bulik. Függetlenül attól, hogy nem tudja senki azt, hogy idén lesznek-e fesztiválok, vagy sem, mégis mindenkinek úgy kell készülnie, mintha lenne. Ugyanolyan erőbedobással kell készülni a technikával, a szponzorokkal, a helyszínnel, a programokkal és minden mással, mint eddig”

Szerinte megszokták már azt, hogy minden bizonytalan de a lelkesedés ettől függetlenül ugyanúgy bennük van, mint a korábbi években.

A jegyértékesítés és a program kommunikáció ugyan még nem kezdődött el, pedig a fellépők nagy része már visszajelezte, hogy lehet rájuk idén is számítani, sőt lesznek új fellépők is, akik nagy durranásnak számítanak majd, ennek ellenére Lobenweinék nem tartanák korrektnek azt, hogy bejelentsék a programot és megkezdjék a jegyértékesítést úgy, hogy még minden nagyon bizonytalan az idei évvel kapcsolatban.

Kifejtette: a magyar fesztiválszervezők kivétel nélkül nagyon jól vizsgáztak. Semmiféle visszaélésről nem tudni, mindenki ugyanazt a lehetőséget ajánlotta fel a jegyekkel kapcsolatban, hogy vagy visszaváltják a már megvett jegyeket, vagy 2021-re is érvényesek lesznek. Az ő közönségük nagy többsége bennthagyta a jegyeiket, tehát nem váltották vissza, abban bízva, hogy azokat majd idén fel tudják használni.

A fellépőket tekintve nagyjából ugyanaz volt a tendencia, mint a jegyeknél. A fellépők többsége új szerződést kötött 2021-re, pár fellépő azonban akadt, aki lemondta az idei teljes turné szezont.

Én akkor is nagyon boldog lennék egyébként, ha idén nem lennének külföldi fellépők, csak magyarok

– mondja Lobenwein Norbert, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából lehetőséget kapott arra, hogy segítsen azokon a magyar fesztiválszervezőkön, akik az elmaradt rendezvények miatt komoly anyagi gondokba ütköztek.