A balatoni vendéglátósok nem díjazzák a kötelező borravaló ötletét (nepszava.hu)

A balatoni vendéglátói kör egyértelműen elveti a „kötelező borravaló” ötletét. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslata a 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetéséről akkora visszhangot keltett, hogy a napokban a Balaton déli partján több előszezoni kisvállalkozói szakmai tanácskozáson is megtárgyalják az érdekeltek.

A szálloda- és étteremszövetség szerint a szervizdíjból nemcsak a felszolgálók, hanem az adott vendéglátóhelyen dolgozó szakácsok, séfek, de akár a mosogatók is részesülhetnének. A szakmai szervezet úgy véli, ez a többletbevétel segíthet megfékezni a munkaerő külföldre vándorlását is.

“A kisvállalkozói kör csípőből elvet minden kötelező előírást” – mondta Kertész Rezső, a vendéglátók és kiskereskedők érdekvédelmi szervezete, a Kisosz Somogy megyei társelnöke. “Egyes nagyobb helyeken, főleg a fővárosban ma is felszámolnak tíz százaléknyi szervizdíjat, de ennek a kötelezővé tételét nem tartanánk szerencsésnek. Az tény, hogy a borravaló egyre jobban visszaszorul a vendéglátásban, akár csak például a benzinkutakon. A SZÉP-kártya és a bankkártya elterjedése ehhez nagyban hozzájárult. Ennek ellenére is a vendégre kellene bízni, hogy honorálja-e az udvarias kiszolgálást, a jó étkeket. Sokan vannak a Balaton partján is, akik évek óta nem emeltek árat a forgalom visszaesésétől tartva, mégis amondó vagyok, hogy időről-időre újra kell kalkulálni az árakat azt is figyelembe véve, hogy a dolgozókat tisztességgel ki lehessen fizetni.”

A Kisosz-vezető szerint bár a munkaerőhiány idén is vészes a Balatonnál, különösen a szezonális egységeknél, aligha a kötelező szervizdíj hoz erre megoldást. Arról nem is beszélve – tette hozzá Kertész -, hogy ezáltal elveszne egy ösztönző, ami a borravaló reményében jobb kiszolgálásra, szolgáltatásra sarkall.

“Sem a vendég, sem a pincér nem örülne a szervizdíjnak” – ez a véleménye a Siófokon éttermet vezető Gellény Józsefnek. Úgy véli, a vendégek annyira árérzékenyek, hogy egy ilyen lépés még azokat is rosszul érintené, akik ki tudnák fizetni.

Hoffmann Henrik a Balatoni Turizmus Szövetség elnökeként, valamint szállodatulajdonosként sem tartja ezt jó ötletnek. “Ez nem volna más, mint egyszeri kötelező áremelés. A további áfacsökkentés jobb megoldás lenne”. Hoffmann szerint a szállásszolgáltatás áfáján is „van még mit csökkenteni”. Mint ugyanis ismert, idén 18 százalékra csökkent, jövőre öt százalékra mérséklődik a vendéglátás forgalmi adója. “Már elindult a bérek emelkedése” – tette hozzá a szállodatulajdonos.

“Én például végre érzékelhető mértékben, 10-30 ezer forinttal tudtam emelni a dolgozóim bérét az áfa- és járulékcsökkentésnek köszönhetően. Jövőre még nagyobbat léphetünk, és elérhetjük az Ausztriában a vendéglátásban kínált fizetés hetven százalékát. Ez lehet ugyanis a lélektani határ, amiért remélhetően már egyre többen itthon maradnak és nem odakint vállalnak munkát” – mondja.