Nem csak habkönnyű előadások érkeznek a Kultkikötőbe (kultkikoto.hu)

Idén is több, komolyabb hangvételű darab érkezik a Kultkikötőbe. A nyár utolsó hónapjában a Balaton-parti szabadtéri játszóhelyeken látható lesz többek között a Jaj, Istenem, a Három esős nap, a Second Life és a Párterápia című előadás is.

Évről évre örömmel tapasztaljuk, hogy a közönség nem csak a habkönnyű szórakozásra tart igényt akkor, amikor a nyaraláshoz programot választ. Mi ebből a szempontból első pillanattól szembementünk a „mainstream-mel” és elgondolkodtató kérdéseket feszegető színházi előadásokat is meghívunk. Ezekkel a produkciókkal arányaiban kevesebb embert lehet elérni, hiszen adott esetben maximum 100 fős nézőszámra tervezett kamaradarabokról beszélünk, de ennek ellenére sokan vannak, akik sokkal inkább igénylik ezt, mint mondjuk egy musicalt vagy egy könnyed vígjátékot – fogalmazott Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

A mélyebb, filozofikusabb kérdéseket feszegető darabokból a nyár utolsó hónapjában több is érkezik a Kultkikötőbe: augusztus 3-án a Három esős nap című előadást tartják meg Balatonföldváron, míg a balatonboglári helyszínen a Jaj, Istenem című darabot játsszák, Gryllus Dorka és Kálid Artúr főszereplésével.

Utóbbi egy egészen abszurd helyzetet jelenít meg, nevezetesen azt, hogy Isten pszichológushoz megy. Anat Gov izraeli szerző isteni komédiájában azonban nem az a legmeghökkentőbb, hogy a mindenható jön el látogatóba, hanem az, hogy egyáltalán nem szimpatikus. Vajon trükkök vagy csodák történnek a rendkívüli terápia alatt, ahol egy elégedetlen páciens (aki pont az Örökkévaló) és egy tanulási problémákra szakosodott pszichológus beszélget? Meg lehet-e oldani egy kezelés (felvonás) alatt, ami tönkrement az utóbbi párezer évben? Ebben az egyedi hangvételű, különös alapszituációt felhasználó színdarabban egyszerre nevethetjük ki magunkat és a (jó?) Istent is… már aki ki meri nevetni.

Egy héttel később, augusztus 10-én szintén Balatonbogláron játsszák a Second Life, avagy kétéletem című előadást, míg augusztus végén a Párterápia című darab érkezik a Balaton-partra. A fővárosban folyamatos teltházzal futó, nagysikerű előadás egy szintén kibeszéletlen, ugyanakkor sokak számára ismerős helyzetet jelenít meg: valami végleg elveszett, és mielőtt végleges döntést hozna, egy utolsó kísérletképpen szakemberhez fordul a férfi és a nő. Az orvos munkához lát, frenetikus helyzetek, mulattató fordulatok és meglepetések során ismerjük meg már nem is csak a páciensek, hanem maga a pszichiáter életét is.