Nem áll le az építőipar a Balatonnál (sonline.hu)

Az építőipart nem küldte padlóra a járvány, a Balatonnál legalábbis zajlanak az építkezések. Jelentősebb leállásokról még nincs hír, de a megrendelőknek azért el kell fogadniuk a lassabb tempót a kivitelezésben.


A tóparti építkezések nem álltak le. Innét a román és ukrán dolgozók sem menekültek haza. Azok a szakemberek kapnak most kevesebb munkát, akik a lakossági szektorral állnak közvetlen kapcsolatban, hiszen nem csak a járvány miatt óvatosabbak az emberek, így nem szívesen engednek be például egy villanyszerelőt a lakásukba, s a költéseiket is jobban átgondolják. Egy betervezett kisebb felújítás most várólistára kerül, az emberek kivárnak és tartalékolnak.

A lakossági piac lassulása érzékelhető az építőanyag-kereskedésekben is azután, hogy a kijárási korlátozás elrendelése körüli napokban több helyen is az élelmiszer-vásárlási lázhoz hasonló rohamokat tapasztaltak a kereskedések. Györfi István, egy siófoki építőanyag-forgalmazó cég ügyvezetője azt mondta, hogy a lakossági szektor kezdeti betárazása mostanra leállt, a legnagyobb visszaesést a csempe- és a szanitertermékek iránti érdeklődésben tapasztaltak. Bár egyéni vásárlóikat igyekeznek az online rendelésre és ezzel párhuzamosan a házhoz szállításra átállítani, a cégvezető szerint a lakosság legfeljebb barkács mennyiségben rendel anyagot vagy terméket olyan házilag is elvégezhető munkákhoz, amik nem kiáltanak szakemberért. A kivitelezőkkel kapcsolatban egyelőre nincs negatív tapasztalat, a nagyobb építkezések továbbra is zajlanak, ehhez pedig szükség van építőanyagra. Györfi István azt is mondta, hogy az alapanyagok rendelkezésre állnak, legfeljebb kicsit lassabban érkeznek meg az importtermékek.

Éppen az alapanyag-ellátás lassulása az egyik ok, amiért a megrendelők részéről nagyobb türelemre van szükség, hiszen az építési folyamatok elhúzódnak. Magyar Tibor, egy siófoki építőipari cég vezetője szerint a folyamatok azért is csúsznak, mert egy-egy építkezésen igyekeznek minimálisra csökkenteni az ott dolgozók számát. – Ügyelünk arra, hogy a korábbi 15 helyett most maximum 5 munkatársunk legyen egy építkezésen, és azt is meg kell szervezni, hogy a különböző alvállalkozók most ne tevékenykedjenek egy időben, ezzel is csökkentve az egészségügyi kockázatot – fűzte hozzá a generál kivitelezéssel foglalkozó cég vezetője – A 65 évesnél idősebb dolgozóik most otthon vannak, a többieket pedig védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel látják el.

A cikk folytatása itt.